What is Lorem Ipsum?
Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages, and more recently with desktop publishing software like Aldus PageMaker including versions of Lorem Ipsum

Emanuela ROȘU OPRIȘAN

Emanuela ROȘU OPRIȘAN

Blog Your Way to an Awesome Reputation
OPTIM AD CALIFICĂRI, Brașov

CALIFICARE - întrebări și răspunsuri (part I)

Ne place să te știm informat și pentru asta ne-am decis, ca aici pe blog, să dedicăm o serie de 4 articole informațiilor pe care obișnuiți să le răsfoiți în zona de Întrebări și răspunsuri din site.

Sub formă de articol și organizate pe direcții de abordare, prezentate așa le găsim mai ușor de străbătut de oricare cititor și de reținut în contextul corect de care ele aparțin.

Trecem la treabă și plecăm de la termenul ”Calificare” prin care se înțelege o activitate de pregătire teoretică și practică proprie sau altcuiva pentru a exercita competent o profesie/meserie într-un domeniu. Prin extensie, calificare se poate numi și competența profesională a cuiva în a îndeplini o sarcină, a înfăptui un obiectiv propus.

Pentru a putea dovedi că ai o calificare într-un anumit domeniu, este necesar să deții o diplomă care să ateste acest lucru, însă aceasta se obține de cele mai multe ori în urma anumitor cursuri și examene.

CUM POȚI OBȚINE O CALIFICARE FĂRĂ CURS DE DURATĂ?

Din fericire, calea lungă nu este neaparat și cea obligatoriu de urmat. În contextul economic actual, ca să fii relevant în munca ta, ai nevoie de calificare. Pentru asta ai la îndemână aici pe site, portofoliul cu programe de calificare din care poți ușor alege pe cea în care ai nevoie de recunoaștere profesională în țară și în toate statele membre UE.

Centrul OPTIM AD CALIFICĂRI are o soluție pentru tine, dacă încă nu deții dovada calificării în meseria pe care o practici sau ai practicat-o mult timp. Acum poți obține calificarea prin metoda rapidă, respectiv cea de evaluare (examinare). Tu trebuie doar să:

 1. îți alegi programul de calificare pentru care vrei să susții evaluarea

Înaine să investeşti bani şi timp într-un curs de lungă durată, mai bine îți alegi calificarea pentru meseria pe care o stăpânești foarte bine și apoi te anunți online sau telefonic pentru următoarea serie de înscrieri. Sigur la acest moment te întrebi dacă pentru obţinerea calificării pe baza experienței este nevoie să fi lucrat sau să lucrez în prezent în domeniu? Este suficientă cunoaşterea meseriei pentru care îți dorești evaluarea şi certificarea competenţelor profesionale. Nu este neapărat necesar să lucrezi în domeniu la momentul evaluării, dar este necesară experienţă anterioară în domeniul respectiv.

 1. te înscrii efectiv la sesiunea de evaluare organizată de centrul nostru

Dacă ai înţeles deja importanţa calificării, dar efectiv nu mai ai timp să faci tu totul, pune pe altcineva! Te scuteşti de timp dintr-o singură mişcare, și primești informatii personalizate direct pe nevoia ta, de la oricare din consultanții noștri din echipă. Ei te vor asista în preluarea documentelor necesare înscrierii și îți vor trimite confirmarea pe email. Ulterior împreună cu ei faci programarea în calendarul de sesiuni evaluare ale centrului.

 1. susții examenul în cadrul sesiunii de evaluare programate

Ne faci apoi o vizită la centru în Brașov, la data anterior programată pentru evaluare și susții testarea scrisă (tip grilă) și proba practică (pe șantier sau la o unitate de profil). Ai posibilitatea de a solicita certificarea pentru o singură competență, un grup sau toate competențele aferente calificării. Timpul alocat susținerii testului scris este de 100 minute.

 1. noi îți eliberăm certificatul, iar tu îți fructifici oportunitățile profesionale 

Nu e o promisiune fermă, ci o certitudine. După absolvirea sesiunii de evaluare, revii la sediul centrului OPTIM AD CALIFICĂRI pentru ridicarea certificatului de competențe profesionale, ce atestă calificarea ta. Acest certificat este emis de A.N.C. (Autoritatea Națională pentru Calificări) și recunoscut în țară și apostilat în toate statele membre Uniunii Europene.

Centru de Evaluare competențe profesionale, Brașov

DE CE SĂ ALEGI CALIFICAREA PRIN EVALUARE?

Ai avantaje reale dacă obții certificatul ce îți atestă calificarea prin evaluarea cunoștințelor dobândite în experiența ta de muncă. Și vrem să le acorzi aici atenție, le-am selectat pe cele care îți aduc suport concret în viața profesională:

 • primești recunoașterea competenţelor profesionale pe piața muncii, indiferent de modul în care acestea au fost dobândite;
 • obții dovada calificării prin susţinerea unui examen;
 • NU necesită participarea la un curs de formare profesională;
 • se bazează pe ceea ce știi să faci în condiţii reale de muncă;
 • vei susține evaluarea în prezența și sub îndrumarea unui evaluator de competențe profesionale (specialist în domeniu), certificat de către A.N.C. (Autoritatea Naţională pentru Calificări);
 • sesiunea de evaluare poate fi organizată când există minim 1 candidat înscris, nefiind necesară completarea unei grupe (ca în cazul programelor de formare profesională);
 • evaluarea se desfăşoară după un program flexibil, stabilit împreună cu tine, fără să-ți afecteze programul de muncă;
 • totul durează numai câteva zile;
 • certificatul obținut îți oferă dreptul legal de muncă și este recunoscut atât la nivel naţional cât şi internaţional (prin apostilare).

Centrul OPTIM AD CALIFICări Brașov este autorizat A.N.C. și are în portofoliu 44 de programe de calificare.

EȘTI ANGAJATOR? Continuă să citești, te va interesa și mai mult programul de calificare în baza experienței!

Cu toate că funcţia principală a evaluării competenţelor este să certifice competenţa şi să acorde recunoaştere profesională unei persoane, ea mai poate fi utilizată şi în alte scopuri cum ar fi:

 • recrutarea personalului într-o întreprindere sau instituţie;
 • selectarea personalului pentru diferite funcţii dintr-o organizaţie;
 • determinarea nivelului de pregătire al unei persoane care parcurge un curs sau program de formare profesională;
 • direcţionarea şi urmărirea perfecţionării profesionale a personalului;
 • identificarea unor noi utilizări ale deprinderilor deja existente într-o organizaţie în vederea unei restructurări;
 • diagnoza performanţelor angajaţilor dintr-o companie sau instituţie oarecare.

Precizăm angajatorilor faptul că evaluarea competenţelor oferă garanţia că o persoană a demonstrat că are cunoştinţele şi deprinderile necesare efectuării  unor activități de muncă. Demonstrarea competențelor se realizează, prin susținerea unor probe teoretice și practice.

NU UITA! Serviciile de evaluare a competențelor profesionale se adresează angajaților sau grupurilor care dețin competențe în anumite meserii/ocupații (cunosc meseria), dar nu dețin un certificat de calificare doveditor.

Dacă din acest articol a rămas cu tine ceva util și de interes și pentru ceilalți colegi ai tăi de muncă, nu ezita să le distribui și lor informațiile. Aveți șanse mari să prindeți împreună oferte dedicate!

Și în 2023 soluția noastră pentru tine este evaluarea, iar despre ea citești mai multe în următorul articol.

calificare pe baza experienței, recunoașterea experienței profesionale, programe autorizate ANC, alternativă cursuri de calificare profesională ACREDITATE, OFERTE de pret OPTIM AD CALIFICARI validarea cunoștințelor dobândite prin muncă, fără curs.

Abonează-te la newsletter și vei primi regulat informații de la specialiștii OPTIM AD CALIFICĂRI!

Prin abonarea la Newsletter-ul OPTIM AD CALIFICĂRI, îmi ofer consimțământul pentru:

Sunt de acord ca OPTIM AD CALIFICĂRI să prelucreze datele mele personale comunicate către aceasta, cu scopul informării mele prin intermediul e-mail-ului. Consimțământul în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal este voluntar. Pot revoca acest consimțământ în orice moment, cu efect ulterior, prin dezabonarea de la newsletter-ul Optim Ad Calificări și de asemenea, pot solicita modificarea sau ștergerea completă a datelor cu caracter personal la adresa de e-mail marketing@optimad-calificari.ro. Totodată, consimt că revocarea consimțământului nu afectează legalitatea utilizării datelor înainte de retragerea consimțământului (notificarea nu are impact retroactiv, ci doar începând cu ziua revocării consimțământului). Declar pe proprie răspundere că am înțeles această declarație de consimțământ și sunt de acord cu procesarea datelor mele personale în scopuri de marketing și comunicare.