Ludmila SOCACIU

Ludmila SOCACIU

Coordonator Centru Evaluare OPTIM AD CALIFICĂRI, Brașov

Calificare: Formare sau Evaluare?

Companiile se orientează tot mai mult în ultima perioadă spre recrutarea personalului calificat.

Așa arată titlul unui anunț de angajare publicat pe un site de recrutare:

Dar ce este o calificare profesională? După o scurtă cercetare a mai multor definiții furnizate de diferite instituții, noi am ales-o pe cea mai relevantă:

Calificarea profesională este un ansamblu de cunoştinţe, deprinderi şi atitudini care permit unei persoane să desfăşoare o activitate profesională, într-un anumit domeniu.

Însă, așa cum probabil știți și voi, nu este suficient să deții anumite cunoștințe teoretice și deprinderi practice într-un anumit domeniu. Trăim într-o societate a hârtiilor unde trebuie să dovedești toate aceste cunoștințe pentru a putea lucra în legalitate. Și cum le demonstrezi altfel dacă nu printr-o diplomă?

Multe persoane nu cunosc care sunt metodele acreditate prin care pot obține o diplomă de calificare, obișnuiți fiind să audă în jur doar de ”cursuri de formare profesională pentru adulți”. Din acest motiv, dorim să dezvoltăm puțin acest subiect atât de important pentru evoluția profesională a persoanelor unei societăți ce se află într-o continuă dezvoltare.cursuri calificare acreditate

În continuare, haideți să vedem CUM SE OBȚINE CALIFICAREA?

Un adult se poate califica prin două metode foarte cunoscute și aplicate de societatea actuală bazată pe învățarea pe tot parcursul vieții, și anume:cursuri calificare acreditate 

prin FORMARE profesională în instituții de învățământ sau EVALUARE (recunoaștere) a competențelor dobândite prin practicarea unei meserii, în centre autorizate.

Formare profesională a adulților sau evaluarea competențelor profesionale?

Care este potrivită potrivită pentru tine: FORMARE SAU EVALUARE?

Cel mai probabil îți dorești și tu o calificare, dar nu știi care este modalitatea cea mai bună pentru a obține o diplomă care să ateste că ești un bun meseriaș.

Urmărește cu atenție informațiile de mai jos și vei obține, cu siguranță, răspuns la toate întrebările tale! cursuri calificare acreditate

CARE ESTE DIFERENȚA DINTRE CELE 2 METODE DE CALIFICARE?

 Program de  FORMARE profesională (curs)

OFERIT DE: Furnizor de formare profesională

AUTORIZAT DE: A.N.C. (Autoritatea Națională pentru Calificări)

POTRIVIT PENTRU: Persoanele care doresc să ÎNVEȚE o meserie

CALIFICARE DOBÂNDITĂ PRIN: participare la CURS în clasă+ EXAMEN

DURATĂ: 6 -10 luni (participarea la curs) + 1-2 zile (susținerea examenului final)

EFECTUAT DE: Formator cu studii superioare de specialitate

POATE FI ORGANIZAT PENTRU CALIFICĂRI DE NIVEL: I – IV

TIP CERTIFICAT OBȚINUT: Certificat de calificare

Program de EVALUARE competenţe profesionale (examen)

OFERIT DE: Centru de evaluare competențe profesionale

AUTORIZAT DE: A.N.C. (Autoritatea Națională pentru Calificări)

POTRIVIT PENTRU: Persoanele cu experiență în muncă, care cunosc o meserie și doresc o RECUNOAȘTERE oficială a acesteia

CALIFICARE DOBÂNDITĂ PRIN: test scris + probă practică, fără curs

DURATĂ: 3-5 zile, în funcţie de specificul şi complexitatea ocupaţiei/calificării

EFECTUAT DE: Evaluator de competente profesionale, specialist in domeniul in care efectuează evaluări cu studii superioare de specialitate, certificat și aprobat anual de către ANC.

POATE FI ORGANIZAT PENTRU CALIFICĂRI DE NIVEL: I – III

TIP CERTIFICAT OBȚINUT: Certificat de competențe profesionale

REȚINEȚI! Ambele tipuri de certificate AU ACEEAȘI VALOARE!

După cum poți observa, există diferențe semnificative între FORMARE și EVALUARE, dar și câteva asemănări. Tu ai aflat în care categorie te regăsești?

Dacă ai nevoie de consiliere și îndrumare, noi te putem ajuta!

OptimAD Calificări din Brașov este Centru AUTORIZAT de Evaluare și Certificare a   Competențelor   Profesionale,   al   cărui   activitate  este coordonată de A.N.C. (Autoritatea Naţională pentru Calificări).

Centrul nostru oferă servicii de calificare dedicate persoanelor cu experiență în muncă, care doresc certificarea acesteia prin evaluare, fără curs, precum și programe de pregatire profesională pentru diverse meserii.

Abordăm cele mai cunoscute domenii, oferind un portofoliu de peste 45 de calificări din diverse domenii: CONSTRUCȚII, AUTO, MECANIC, LUCRĂRI PUBLICE, SĂNĂTATE, TURISM, AVIAȚIE.

Investește în dezvoltarea ta!

cursuri de calificare acreditate Brasov_ cursuri de formare profesionala Brasov, evaluari competente profesionale _ calificari in baza experientei de munca _ locuri de munca _OPTIM AD CALIFICARI BRASOV

Citește AICI cum poți obține calificarea fără un curs de lungă durată cursuri calificare acreditate

Alte articole recomandate:

Abonează-te la newsletter și vei primi regulat informații de la specialiștii OPTIM AD CALIFICĂRI!

Prin abonarea la Newsletter-ul OPTIM AD CALIFICĂRI, îmi ofer consimțământul pentru:

Sunt de acord ca OPTIM AD CALIFICĂRI să prelucreze datele mele personale comunicate către aceasta, cu scopul informării mele prin intermediul e-mail-ului. Consimțământul în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal este voluntar. Pot revoca acest consimțământ în orice moment, cu efect ulterior, prin dezabonarea de la newsletter-ul Optim Ad Calificări și de asemenea, pot solicita modificarea sau ștergerea completă a datelor cu caracter personal la adresa de e-mail marketing@optimad-calificari.ro. Totodată, consimt că revocarea consimțământului nu afectează legalitatea utilizării datelor înainte de retragerea consimțământului (notificarea nu are impact retroactiv, ci doar începând cu ziua revocării consimțământului). Declar pe proprie răspundere că am înțeles această declarație de consimțământ și sunt de acord cu procesarea datelor mele personale în scopuri de marketing și comunicare.

cursuri de calificare acreditate Brasov, evaluari competente profesionale, calificari in baza experientei de munca,  locuri de munca, OPTIM AD CALIFICARI BRASOV, Cursuri de calificare Brasov, calificari fara curs, diplome fara curs, centru de calificare autorizat

calificare pe baza experienței,  recunoașterea experienței profesionale, program autorizat ANC, alternativă cursuri de calificare profesională ACREDITATE, OFERTE de pret OPTIM AD CALIFICARI

Ludmila Socaciu – Coordonator Centru OPTIM AD CALIFICARI BRASOV- Centru de formare profesionala si evaluare_Autorizat de AUTORITATEA NATIONALA PENTRU CALIFICARI (ANC)