Ludmila SOCACIU

Ludmila SOCACIU

Coordonator Centru Evaluare OPTIM AD CALIFICĂRI, Brașov

Ce se întâmplă dacă nu promovez examenul pentru obținerea calificării?

Cerinţele erei tehnologice au ridicat întrebări precum: „până când” şi „prin ce metode” învăţăm? De la angajatori, autorităţi şi până la fiecare persoană în parte, răspunsul pare să fie unanim: învăţarea permanentă nu mai e un lux, ci o condiţie necesară pentru adaptarea la cerinţele profesionale, sociale, economice şi informaţionale mereu în schimbare. Educaţia pe tot parcursul vieţii a devenit o prioritate a sistemelor de învăţământ la nivel global. Chiar dacă rolul educaţiei de bază, formale, rămâne esenţial, învăţarea permanentă, împreună cu educaţia nonformală, vin să personalizeze şi să dezvolte aptitudini cât mai aproape de cerinţele pieţei muncii, dar şi priceperea celui care învaţă.

Ei bine, când vorbim despre educație și pricepere, cum să nu-i apreciem pe cei autodidacți? De mici dezvoltăm competențe, abilități interacționând pur și simplu, mai apoi la școală, job, activități de voluntariat, online ș.a.m.d. Validarea învățării non-formale și informale (cunoscută sub denumirea ”evaluarea competențelor profesionale”) devine astfel un instrument excelent de integrare pe piața muncii și în societate care dă șansa oamenilor muncitori să obțină calificări în beneficiul dezvoltării lor profesionale și sociale. cursuri formare profesionala

Centrul OPTIM AD CALIFICĂRI organizează astfel de evaluări oferindu-le persoanelor cu experiență în muncă posibilitatea de a obține o calificare recunoscută, prin validarea cunoștințelor pe care le dețin, fără a mai fi necesar să urmeze un curs de durată.

Fiind o soluție de calificare mai puțin mediatizată, primim multe intrebări cu privire la legalitatea acesteia. Îi ajutăm pe fiecare în parte cu informații utile și verificabile. Da, programele de calificare prin evaluare sunt acreditate iar diplomele eliberate sunt recunoscute atât în țară cât și în străinătate. 

Una dintre cele mai întâlnite întrebări în rândul participanților la Sesiunile de Evaluare organizate de noi, este:

Ce se întâmplă dacă nu promovez examenul pentru obținerea calificării?

Vă explicăm, pe îndelete, tot ce trebuie să știți înainte de a vă înscrie la evaluare.

Standardul ocupațional care stă la baza procesului de evaluare este documentul care descrie activitățile și sarcinile profesionale specifice unei ocupații / calificări. Fiecare standard este alcătuit dintr-o serie de unități de competență care definesc activitatea respectivă. Candidatul ce solicită validarea competențelor urmează a fi evaluat pentru fiecare competență în parte. cursuri formare profesionala

Reține faptul că, persoanele care se adresează unui Centru de Evaluare a Competențelor Profesionale, pot solicita evaluarea pentru toate unitățile de competență din standardul ocupațional (exemplu: SO Dulgher-Tâmplar-Parchetar) sau doar pentru una ori mai multe unități de competență.

Certificatul emis cu mai puține competențe îi dă posibilitatea titularului să fie încadrat corect pe post însă nu este echivalentul Certificatului de Calificare. Numai în cazul în care candidatul obține toate competențele, Certificatul de Competențe este egal Certificatului de Calificare.

Profităm de ocazie pentru a clarifica diferența dintre cele două diplome: Certificatul de Competențe Profesionale reprezintă diploma obținută ca urmare a participării la o Sesiune de Evaluare – în acest caz candidatul cunoaște meseria pentru care solicită validarea cunoștințelor iar Certificatul de Calificare reprezintă diploma obținută la testul final al unui curs de calificare profesională – în acest caz candidatul studiază meseria în cadrul cursului.cursuri formare profesionala

Pentru fi și mai clară diferența dintre competențele generale și cele specifice ale unei meserii/calificări, îți pezentăm mai jos un exemplu concret, și anume, structura calificării Dulgher, Tâmplar, Parchetar:

Concret, varianta nu promovez examenul pentru obținerea calificării nu există. Însăși denumirea tipului de calificare (evaluarea competențelor) ne sugerează faptul că acest serviciu se adresează numai persoanele care au dobândit anumite competențe pe care doresc să și le dovedească.

Prin urmare aceste competențe există iar candidatul nu se înscrie la evaluare conștient că nu le deține.

Mai mult de atât, înainte de intrarea în procesul de evaluare propriu zis, candidatul evaluează, asistat de evaluatorul de competențe profesionale, propria performanță profesională în raport cu conținutul standardului de pregătire profesională. Standardul este realizat de ANC – Autoritatea Națională pentru Calificări, autoritate emitentă a Certificatului de Calificare Profesională.

Una dintre cele mai importante atribuții ale evaluatorul este consilierea candidatului – să explice și să detalieze conținutul standardului ocupațional și a procesului de evaluare în sine. După autoevaluare și consiliere, decizia de a intra în procesul de evaluare aparține în totalitate candidatului.   cursuri formare profesionala

Așadar, finalitatea unei evaluări a competențelor profesionale poate fi:

–   CALIFICARE INTEGRALĂ (ai promovat toate unitățile de competență) 👉 Certificatul eliberat este echivalentul celui de Calificare (ambele au acceași valoare pe piața muncii și nu numai);

–   CALIFICARE PARȚIALĂ (ai promovat o parte din unitățile de competență) 👉 Certificatul este eliberat, candidatul poate fi angajat pe postul respectiv, angajatorul este acoperit din punct de vedere legal.

Am facut o statistică a rezultatelor evaluării competențelor profesionale, din ultimele 12 luni. Cifrele vorbesc:

cursuri de calificare acreditate Brasov_ cursuri de formare profesionala Brasov, evaluari competente profesionale _ calificari in baza experientei de munca _ locuri de munca _OPTIM AD CALIFICARI BRASOV

Stai liniștit! Și calificarea parțială are nu una, ci două variante de salvare. În cazul în care candidatul nu este mulțumit de decizia evaluatorului (declararea acestuia “încă nu competent“ pentru una sau mai multe competențe) acesta poate să o conteste în termen de cinci zile de la data finalizării sesiunii de evaluare. Centrul va desemna un alt evaluator care va relua procesul de testare pentru unitățile de competență care fac obiectul contestației.cursuri formare profesionala

Cea mai întâlnită variantă este însă reexaminarea pentru competențele nepromovate, la ceva timp după finalizarea evaluării. Candidatul dobândește, respectiv aprofundează cunoștințele pe care nu le-a putut susține în cadrul sesiunii de evaluare și revine pentru a și le atesta sub forma unei calificări, diplome.

Între noi fie vorba, întreg procesul de evaluare se bazează pe un concept relativ simplu: sinceritatea. Dacă candidatul este conștient de impactul pe care îl are asupra evoluției sale profesionale completarea CV-ului cu o calificare în domeniul pe care îl vizează, nu are motive să fie nesincer în ceea ce privește cunoștințele sale în timpul autoevaluării. Știu ce nu știu, am nevoie de ajutor!

De asemenea, centrul de evaluare a competențelor unde candidatul solicită evaluarea este necesar să fie transparent și să comunice acestuia cu exactitate etapele întregului proces dar mai ales drepturile sale. 

Nu suntem optimiști, doar realiști. Dacă cunoști o meserie, esți sincer cu tine și cunoștințele tale și alegi corect centrul de evaluare, atestarea cunoștințelor va fi o experiență care îți va economisi timp și resurse și te va ajuta să crești din punct de vedere profesional.  

Vezi aici ce trebuie să faci pentru ca viitorul tău profesional să nu mai fie atât de ușor de lezat de mersul economiei și implicit de alte fenomene create în piața muncii. cursuri formare profesionala

Alte articole recomandate:

Abonează-te la newsletter și vei primi regulat informații de la specialiștii OPTIM AD CALIFICĂRI!

Prin abonarea la Newsletter-ul OPTIM AD CALIFICĂRI, îmi ofer consimțământul pentru:

Sunt de acord ca OPTIM AD CALIFICĂRI să prelucreze datele mele personale comunicate către aceasta, cu scopul informării mele prin intermediul e-mail-ului. Consimțământul în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal este voluntar. Pot revoca acest consimțământ în orice moment, cu efect ulterior, prin dezabonarea de la newsletter-ul Optim Ad Calificări și de asemenea, pot solicita modificarea sau ștergerea completă a datelor cu caracter personal la adresa de e-mail marketing@optimad-calificari.ro. Totodată, consimt că revocarea consimțământului nu afectează legalitatea utilizării datelor înainte de retragerea consimțământului (notificarea nu are impact retroactiv, ci doar începând cu ziua revocării consimțământului). Declar pe proprie răspundere că am înțeles această declarație de consimțământ și sunt de acord cu procesarea datelor mele personale în scopuri de marketing și comunicare.

cursuri de calificare acreditate Brasov_ evaluari competente profesionale _ calificari in baza experientei de munca _ locuri de munca _OPTIM AD CALIFICARI BRASOV,

calificare pe baza experienței_ recunoașterea experienței profesionale_ program autorizat ANC_alternativă cursuri de calificare profesională ACREDITATE _OFERTE de pret OPTIM AD CALIFICARI

Ludmila Socaciu – Coordonator Centru OPTIM AD CALIFICARI BRASOV- Centru de formare profesionala si evaluare_Autorizat de AUTORITATEA NATIONALA PENTRU CALIFICARI (ANC)