Cerinţele erei tehnologice au ridicat întrebări precum: „până când” şi „prin ce metode” învăţăm? De la angajatori, autorităţi şi până la fiecare persoană în parte, răspunsul pare să fie unanim: învăţarea permanentă nu mai e un lux, ci o condiţie necesară pentru adaptarea la cerinţele profesionale, sociale, economice şi informaţionale mereu în schimbare. Educaţia pe tot parcursul vieţii a devenit o prioritate a sistemelor de învăţământ la nivel global. Chiar dacă rolul educaţiei de bază, formale, rămâne esenţial, învăţarea permanentă, împreună cu educaţia nonformală, vin să personalizeze şi să dezvolte aptitudini cât mai aproape de cerinţele pieţei muncii, dar şi priceperea celui care învaţă.
Ei bine, când vorbim despre educație și pricepere, cum să nu-i apreciem pe cei autodidacți? De mici dezvoltăm competențe, abilități interacționând pur și simplu, mai apoi la școală, job, activități de voluntariat, online ș.a.m.d. Validarea învățării non-formale și informale (cunoscută sub denumirea ”evaluarea competențelor profesionale”) devine astfel un instrument excelent de integrare pe piața muncii și în societate care dă șansa oamenilor muncitori să obțină calificări în beneficiul dezvoltării lor profesionale și sociale. cursuri formare profesionala
Centrul OPTIM AD CALIFICĂRI organizează astfel de evaluări oferindu-le persoanelor cu experiență în muncă posibilitatea de a obține o calificare recunoscută, prin validarea cunoștințelor pe care le dețin, fără a mai fi necesar să urmeze un curs de durată.
Fiind o soluție de calificare mai puțin mediatizată, primim multe intrebări cu privire la legalitatea acesteia. Îi ajutăm pe fiecare în parte cu informații utile și verificabile. Da, programele de calificare prin evaluare sunt acreditate iar diplomele eliberate sunt recunoscute atât în țară cât și în străinătate.
Una dintre cele mai întâlnite întrebări în rândul participanților la Sesiunile de Evaluare organizate de noi, este: