What is Lorem Ipsum?
Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages, and more recently with desktop publishing software like Aldus PageMaker including versions of Lorem Ipsum

curs panouri fotovoltaice solare, curs instalator fotovoltaice pret brasov, Cursuri de calificare brasov, cursuri acreditate de formare profesionala brasov, curs electrician brasov, cursuri de calificare pentru electricieni

Daniel MUNTEANU

Daniel MUNTEANU

Doctorand în Inginerie electrică, Evaluator de competențe profesionale - Electrician Constructor, OPTIM AD CALIFICĂRI, Brașov

CONCRET, MERITĂ SĂ DEVII EVALUATOR DE COMPETENȚE PROFESIONALE?

Seria articolelor OAD revine astăzi cu interviul realizat împreună cu unul dintre cei mai buni evaluatori ai centrului. Dezvăluim imediat despre cine este vorba.

Ne-am cunoscut acum 3 ani, prin septembrie, când activitatea calificărilor ne-a așezat în același context profesional, prilej cu care am admirat la el dedicarea și atenția cu care asimila și însușea informațiile pregătitoare pentru specializarea de evaluator de competențe profesionale. Nu mică ne-a fost mirarea, ulterior, când i-am răsfoit resumé-ul și să înțelegem cât de importantă este educația și pregătirea constantă în viața lui profesională, plecând de la studii universitare de profil – inginerie electrică – culminând cu obținerea doctoratului în cadrul aceleași facultăți, pe o temă dedicată surselor de energie regenerabilă cu panouri fotovoltaice, ca mai apoi toate acestea să le găsească practica în companii de renume și în colaborări cu centre de evaluare pentru calificarea electrician în construcții.

Noi l-am găsit a fi omul perfect pentru sesiunile de evaluare ale centrului OAD, și ușor, ușor am construit o conexiune bună și o comunicare eficientă.

Chiar dacă timpul aproape că ne scapă adesea tuturor printre degete, am profitat de cea mai recentă sesiune de evaluare susținută în centru pentru Calificarea de Electrician Constructor și ne-am așezat împreună la o discuție lejeră cu câteva întrebări despre însemnătatea acestui rol de Evaluator de Competențe Profesionale în parcursul profesional.

Mai departe vă lăsăm pe voi să parcurgeți răspunsurile, iar la finalul lor nu ezitați să lăsați comentariile  pe care le găsiți cele mai potrivite.

În ce împrejurări ați făcut cunoștință cu serviciile de evaluare competențe profesionale?

Cu serviciile de evaluare competențe profesionale am făcut cunoștință la finalizarea unui curs de formator, atunci când a venit propunerea din partea organizatorilor să fac și cursul de evaluator, pe care l-am urmat mai mult din curiozitate.

Ce v-a determinat să optați în cariera dumneavoastră pentru specializarea de Evaluator Competențe Profesionale?

Experiența de 15 ani în domeniul instalațiilor electrice și experiența în procesul de recrutare și specializare electricieni și personal tehnic, acumulate la o firmă de instalații electrice din Brașov.

curs evaluatori OAD Brasov
sursă foto: Centrul OPTIM AD CALIFICĂRI, Curs evaluator - Brașov

Ce pași ați urmărit în obținerea acestei specializări?

În principal, am urmărit un singur pas: acela de a vedea cum se poate evalua experiența practică a unui electrician, fără avea instruirea teoretică prealabilă necesară. Mai exact, am urmărit să văd comparația dintre 2 procese de învățare: teorie-practică și practică-teorie.

Care este prima recomandare pentru toți cei interesați să devină Evaluator de Competențe Profesionale pentru Electrician Constructor?

Să cunoască foarte bine meseria de ELECTRICIAN, cu riscurile și oportunitățile pe care le oferă această meserie. Cunoscând aceste aspecte împreună cu o înțelegere de bază a psihologiei umane, partea de evaluare vine de la sine.

Recompensa financiară adusă de activitatea propriu-zisă de Evaluator, este motivantă?

Din punctul meu de vedere, recompensa financiară nu este o motivație de sine stătătoare, ci vine la pachet cu satisfacția profesională, prin faptul că, îi ajut pe oameni să înțeleagă unele aspecte tehnice ale meseriei lor.

Cum îi ajutați concret pe oameni în activitatea dvs. de Evaluator Competențe Profesionale?

Îi ajut să înțeleagă responsabilitatea meseriei de electrician și oportunitățile pe  care le oferă împreună cu riscurile aferente, având în vedere cererea actuală a acestei meserii pe piața muncii.

Ce găsiți dificil în tot procesul de evaluare, atunci când îl desfășurați cu grupele de candidați la obținerea calificării?

Cea mai dificilă parte o consider evaluarea cunoștințelor dobândite în partea practică și transpunerea lor în limbajul de specialitate, deoarece sunt candidați care cunosc meseria practic foarte bine, însă partea de limbaj de specialitate lipsește uneori.

Din perspectiva dvs. ca Evaluator, care sunt principalele diferențe între formare profesională și evaluare competențe profesionale?

Din perspectiva mea, formarea profesională se bazează pe acumularea de cunoștințe, pe când evaluarea se bazează pe a extrage de la candidat cunoștințele deja dobândite.

Care sunt provocările profesionale ale unui Evaluator de Competențe Profesionale în activitatea sa?

Principala provocare este chiar procesul de evaluare în sine, prin faptul că trebuie să facă o balanță între nevoia candidatului de calificare și cunoștințele lui reale în domeniu.

Optim AD este în proces de autorizare pentru calificarea INSTALATOR pentru Sisteme Fotovoltaice Solare, cu finalitate în iulie 2021. Experiența dumneavoastră vă recomandă și pentru acest Program. Veți da curs unei propuneri de a deveni Evaluator și pentru această Calificare?

După cum știți, sunt responsabilul tehnic cu executia parcurilor fotovoltaice pentru numeroase firme, atât din țară, cât și din afara țării. Am cochetat cu domeniul surselor de energie regenerabilă cu panouri fotovoltaice solare încă din timpul facultății, instituție unde predau în prezent.  Alternativa ecologică a consumului de energie este o metodă foarte bună de economisire, panourile au o durată mare de viață și cresc valoarea imobilelor. Drept urmare industria este în plină ascensiune iar creșterea va fi exponențială.

Cât de importante și necesare găsiți că sunt serviciile de calificare prin evaluarea competențelor profesionale pentru o firmă/companie?

Având în vedere lipsa școlilor profesionale în sistemul de învățământ din România și lipsa calificărilor, în general, cred că serviciile de calificare prin evaluarea competențelor profesionale pentru o firma, pot fi un răspuns concret la nevoia de avea personal calificat, firmele îndeplinindu-și astfel cerințele de calitate cerute de clienți.

Citește despre provocările procesului de Evaluare Mașinist (buldoexcavatorist)…

Alte articole recomandate:

Nou în portofoliu: Instalator panouri fotovoltaice

România face parte din rândul țărilor care doresc alinierea la standardele europene și nu numai. Ce înseamnă acest lucru? Faptul că viziunea europeană/mondială trebuie să se reflecte și în strategiile de dezvoltare ale României.

Una dintre cele mai importante strategii de…

CITEȘTE MAI MULT »
Calificarea prin evaluare_Potrivit Persoanelor care Cunosc Meseria și Doresc o Calificare fără Absolvire Cursuri.

Calificare prin FORMARE profesională sau EVALUARE Competențe?

Atunci când doreşti să te angajezi undeva eşti întrebat de calificările pe care le ai. În principiu, toată lumea ştie că pentru a dovedi că ai o anumită calificare trebuie să ai o diplomă care să ateste acest lucru, dar mult mai puțină lume ştie exact care sunt condiţiile legale pentru a obţine o diplomă şi ce trebuie să faci concret pentru a te califica într-o meserie…

CITEȘTE MAI MULT »

Abonează-te la newsletter și vei primi regulat informații de la specialiștii OPTIM AD CALIFICĂRI!

Prin abonarea la Newsletter-ul OPTIM AD CALIFICĂRI, îmi ofer consimțământul pentru:

Sunt de acord ca OPTIM AD CALIFICĂRI să prelucreze datele mele personale comunicate către aceasta, cu scopul informării mele prin intermediul e-mail-ului. Consimțământul în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal este voluntar. Pot revoca acest consimțământ în orice moment, cu efect ulterior, prin dezabonarea de la newsletter-ul Optim Ad Calificări și de asemenea, pot solicita modificarea sau ștergerea completă a datelor cu caracter personal la adresa de e-mail marketing@optimad-calificari.ro. Totodată, consimt că revocarea consimțământului nu afectează legalitatea utilizării datelor înainte de retragerea consimțământului (notificarea nu are impact retroactiv, ci doar începând cu ziua revocării consimțământului). Declar pe proprie răspundere că am înțeles această declarație de consimțământ și sunt de acord cu procesarea datelor mele personale în scopuri de marketing și comunicare.