Ludmila SOCACIU

Ludmila SOCACIU

Coordonator Centru Evaluare OPTIM AD CALIFICĂRI, Brașov

Cum verificăm AUTENTICITATEA Certificatului de Competențe Profesionale?

Familiari birocrației, atunci când ni se expun variante alternative simple și rapide, punem la îndoială autenticitatea acestora și existența unui cadru legal care să le reglementeze. În acest context, Certificatul de Competențe Profesionale, alternativa Certificatului de Calificare Profesională, obținut prin procesul de evaluare a competențelor profesionale dobândite pe alte căi decât cele formale (studiu individual, experiența la locul de muncă, etc.) este des pus sub lupă.

cursuri de calificare acreditate Brasov_ evaluari competente profesionale _ calificari in baza experientei de munca _ locuri de munca _OPTIM AD CALIFICARI BRASOV

Cu riscul de-a ne repeta, din punct de vedere al finalității procesului, nu exista nici o diferență între Evaluarea Competențelor Profesionale și Cursurile de Calificare. Certificatele obtinute atât în urma unui curs de calificare sau a unui curs de inițiere/perfecționare și cele obținute în urma sușținerii unei evaluări de competente profesionale sunt echivalente. Diferența esențială este că prin procesul de evaluare și certificare competențele sunt demonstrate/certificate, în timp ce, prin formarea profesională acestea sunt formate. Și mai concret, formarea profesională se adreseaza persoanelor care doresc să învețe o meserie, în timp ce evaluarea competențelor se adresează acelor persoane care au deja experiență în muncă și urmăresc, în principal, obținerea unui certificat care să le ateste competențele.

Așadar, îți spunem noi cum verifici, fără prea multe bătai de cap, validitatea Certificatului de Competențe Profesionale.

Denumire: Certificat de Competențe Profesionale

Completarea Certificatului de Competențe Profesionale se realizează prin dactilografiere, scriere la calculator sau de mână, de către o persoană desemnată în acest scop de conducerea Centrului de Evaluare Profesională (secretar)

√ Acesta se completează cu tuș sau cerneală neagră, corect, fără ștersături

FAȚĂ

√ Denumirea Centrului de Evaluare și Certificare
√ Seria și numărul certificatului
√ Numele și prenumele Titularului, Coordonatorului Centrului, Evaluatorului, Secretarului se completează fără prescurtări, cu majuscule
√ Cod numeric personal (CNP) titular
√ Ocupația pentru care se obține Certificatul
√ Standardul Ocupațional (SO) în baza căruia a fost evaluat titularul – vezi aici lista (centru)
√ Ștampila Centrului de Evaluare  
√ Semnătura Coordonatorului de Centru cu tuș sau cerneală neagră. Ștampila centrului se aplică deasupra acesteia
√ Semnătura Secretarului cu tuș sau cerneală neagră
√ Sigla Autorizației Naționale pentru CalificăriANC (stânga sus)

VERSO

√ Standardul Ocupațional (SO) în baza căruia a fost evaluat titularul (dreapta sus)

√ Unitățile de Competență din Standarul Ocupațional – vezi aici lista

√ Data evaluării 
√ Codul evaluatorului de competențe profesionale (ex: M00059185). Tot pe site-ul ANC, în Registrul Național al Evaluatorilor, poți verifica dacă evaluatorul care a semnat Certificatul este autorizat de către AUTORITATEA NAȚIONALĂ PENTRU CALIFICĂRI.
√ Semnătura Evaluatorului  de competențe profesionale cu tuș sau cerneală neagră

Foarte important de menționat faptul că există situații în care candidatul nu promovează una sau mai multe competențe din Standard Ocupațional. Aceste unități de competență de pe verso vor fi barate. Candidatul poate solicita reevaluarea după ce dobândește sau își îmbunătățește cunoștințele respective. 

Dacă te-am făcut curios Cum obții calificarea, fără un curs de lungă durată ai toate detalii aici

Vezi aici ofertele acum în derulare…

Alte articole recomandate:

Nou în portofoliu: Instalator panouri fotovoltaice

România face parte din rândul țărilor care doresc alinierea la standardele europene și nu numai. Ce înseamnă acest lucru? Faptul că viziunea europeană/mondială trebuie să se reflecte și în strategiile de dezvoltare ale României.

Una dintre cele mai importante strategii de…

CITEȘTE MAI MULT »
Calificarea prin evaluare_Potrivit Persoanelor care Cunosc Meseria și Doresc o Calificare fără Absolvire Cursuri.

Calificare prin FORMARE profesională sau EVALUARE Competențe?

Atunci când doreşti să te angajezi undeva eşti întrebat de calificările pe care le ai. În principiu, toată lumea ştie că pentru a dovedi că ai o anumită calificare trebuie să ai o diplomă care să ateste acest lucru, dar mult mai puțină lume ştie exact care sunt condiţiile legale pentru a obţine o diplomă şi ce trebuie să faci concret pentru a te califica într-o meserie…

CITEȘTE MAI MULT »
calificare prin evaluare MECANIC AVIAȚIE_Optim AD Calificări

Evaluatori. Mentori. Oameni cu Experiență.

Astăzi vă facem “cunoștință” cu oamenii care ne ajută pe noi, ca organizație și pe voi, ca persoane ce au nevoie de îndrumare, sprijin, recunoaștere și validare profesională – EVALUATORII de competențe profesionale din cadrul centrului OPTIM AD Calificări (OAD).

CITEȘTE MAI MULT »
cursuri de formare profesionala_deducerea cheltuielor

Cheltuielile de formare profesională pot fi deduse la calculul impozitului pe profit?

Angajatorii au obligaţia de a efectua formarea profesională a salariaţiilor, pe cheltuiala acestora cel puţin odată la 2 ani (dacă angajatorul are cel puţin 21 de salariaţi), sau odată la 3 ani dacă numărul angajaţilor este sub 21 de salariaţi.
Vestea bună este că potrivit art. 21 alin. (2) lit. h) din Codul fiscal – “cheltuielile pentru formarea şi perfecţionarea profesională a personalului angajat sunt …

CITEȘTE MAI MULT »

Haideți să Povestim puțin despre echipa OAD

Până acum v-am povestit despre activitatea și serviciile noastre care aduc plus valoare persoanelor care doresc să treacă la un nivel superior în carieră. Însă, astăzi vrem să ne cunoaștem mai bine! Să povestim puțin despre noi, oamenii din spatele brandului OAD.
Începem prin a vă spune că…

CITEȘTE MAI MULT »

Abonează-te la newsletter și vei primi regulat informații de la specialiștii OPTIM AD CALIFICĂRI!

Prin abonarea la Newsletter-ul OPTIM AD CALIFICĂRI, îmi ofer consimțământul pentru:

Sunt de acord ca OPTIM AD CALIFICĂRI să prelucreze datele mele personale comunicate către aceasta, cu scopul informării mele prin intermediul e-mail-ului. Consimțământul în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal este voluntar. Pot revoca acest consimțământ în orice moment, cu efect ulterior, prin dezabonarea de la newsletter-ul Optim Ad Calificări și de asemenea, pot solicita modificarea sau ștergerea completă a datelor cu caracter personal la adresa de e-mail marketing@optimad-calificari.ro. Totodată, consimt că revocarea consimțământului nu afectează legalitatea utilizării datelor înainte de retragerea consimțământului (notificarea nu are impact retroactiv, ci doar începând cu ziua revocării consimțământului). Declar pe proprie răspundere că am înțeles această declarație de consimțământ și sunt de acord cu procesarea datelor mele personale în scopuri de marketing și comunicare.