Ludmila SOCACIU

Ludmila SOCACIU

Coordonator Centru Evaluare OPTIM AD CALIFICĂRI, Brașov

Cum verificăm AUTENTICITATEA Certificatului de Competențe Profesionale?

Familiari birocrației, atunci când ni se expun variante alternative simple și rapide, punem la îndoială autenticitatea acestora și existența unui cadru legal care să le reglementeze. În acest context, Certificatul de Competențe Profesionale, alternativa Certificatului de Calificare Profesională, obținut prin procesul de evaluare a competențelor profesionale dobândite pe alte căi decât cele formale (studiu individual, experiența la locul de muncă, etc.) este des pus sub lupă.

cursuri de calificare acreditate Brasov_ evaluari competente profesionale _ calificari in baza experientei de munca _ locuri de munca _OPTIM AD CALIFICARI BRASOV

Cu riscul de-a ne repeta, din punct de vedere al finalității procesului, nu exista nici o diferență între Evaluarea Competențelor Profesionale și Cursurile de Calificare. Certificatele obtinute atât în urma unui curs de calificare sau a unui curs de inițiere/perfecționare și cele obținute în urma sușținerii unei evaluări de competente profesionale sunt echivalente. Diferența esențială este că prin procesul de evaluare și certificare competențele sunt demonstrate/certificate, în timp ce, prin formarea profesională acestea sunt formate. Și mai concret, formarea profesională se adreseaza persoanelor care doresc să învețe o meserie, în timp ce evaluarea competențelor se adresează acelor persoane care au deja experiență în muncă și urmăresc, în principal, obținerea unui certificat care să le ateste competențele.

Așadar, îți spunem noi cum verifici, fără prea multe bătai de cap, validitatea Certificatului de Competențe Profesionale.

Denumire: Certificat de Competențe Profesionale

Completarea Certificatului de Competențe Profesionale se realizează prin dactilografiere, scriere la calculator sau de mână, de către o persoană desemnată în acest scop de conducerea Centrului de Evaluare Profesională (secretar)

√ Acesta se completează cu tuș sau cerneală neagră, corect, fără ștersături

FAȚĂ

√ Denumirea Centrului de Evaluare și Certificare
√ Seria și numărul certificatului
√ Numele și prenumele Titularului, Coordonatorului Centrului, Evaluatorului, Secretarului se completează fără prescurtări, cu majuscule
√ Cod numeric personal (CNP) titular
√ Ocupația pentru care se obține Certificatul
√ Standardul Ocupațional (SO) în baza căruia a fost evaluat titularul – vezi aici lista (centru)
√ Ștampila Centrului de Evaluare  
√ Semnătura Coordonatorului de Centru cu tuș sau cerneală neagră. Ștampila centrului se aplică deasupra acesteia
√ Semnătura Secretarului cu tuș sau cerneală neagră
√ Sigla Autorizației Naționale pentru CalificăriANC (stânga sus)

VERSO

√ Standardul Ocupațional (SO) în baza căruia a fost evaluat titularul (dreapta sus)

√ Unitățile de Competență din Standarul Ocupațional – vezi aici lista

√ Data evaluării 
√ Codul evaluatorului de competențe profesionale (ex: M00059185). Tot pe site-ul ANC, în Registrul Național al Evaluatorilor, poți verifica dacă evaluatorul care a semnat Certificatul este autorizat de către AUTORITATEA NAȚIONALĂ PENTRU CALIFICĂRI.
√ Semnătura Evaluatorului  de competențe profesionale cu tuș sau cerneală neagră

Foarte important de menționat faptul că există situații în care candidatul nu promovează una sau mai multe competențe din Standard Ocupațional. Aceste unități de competență de pe verso vor fi barate. Candidatul poate solicita reevaluarea după ce dobândește sau își îmbunătățește cunoștințele respective. 

Dacă te-am făcut curios Cum obții calificarea, fără un curs de lungă durată ai toate detalii aici

Vezi aici ofertele acum în derulare…

Alte articole recomandate:

cursuri de calificare in constructii_OPTIM AD CALIFICARI BRASOV

CELE MAI BINE PLĂTITE MESERII ÎN CONSTRUCȚII

Printre cele mai căutate și bine plătite calificări sunt cele de fierar betonist sau dulgher care pot să câștige peste 5.000 lei lunar. La fel și buldo – excavatoriștii. Foarte căutați sunt și meșterii în finisaje. Este adevărat, însă, că nivelul mare de câștiguri este pentru cei calificați, cu experiență, care…

CITEȘTE MAI MULT »

Abonează-te la newsletter și vei primi regulat informații de la specialiștii OPTIM AD CALIFICĂRI!

Prin abonarea la Newsletter-ul OPTIM AD CALIFICĂRI, îmi ofer consimțământul pentru:

Sunt de acord ca OPTIM AD CALIFICĂRI să prelucreze datele mele personale comunicate către aceasta, cu scopul informării mele prin intermediul e-mail-ului. Consimțământul în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal este voluntar. Pot revoca acest consimțământ în orice moment, cu efect ulterior, prin dezabonarea de la newsletter-ul Optim Ad Calificări și de asemenea, pot solicita modificarea sau ștergerea completă a datelor cu caracter personal la adresa de e-mail marketing@optimad-calificari.ro. Totodată, consimt că revocarea consimțământului nu afectează legalitatea utilizării datelor înainte de retragerea consimțământului (notificarea nu are impact retroactiv, ci doar începând cu ziua revocării consimțământului). Declar pe proprie răspundere că am înțeles această declarație de consimțământ și sunt de acord cu procesarea datelor mele personale în scopuri de marketing și comunicare.