Suntem atât de norocoși, că de cele mai multe ori nu știm cum să ne gestionăm á la long privilegiile pe care încă planeta noastră ni le oferă.
Să ne putem îndeplini activitățile zilnice avem nevoie de energie și asta o știe și o simte toată lumea. De unde ne luăm energia? Cea mai multă o preluăm direct de la soare. Dar și de la vânt, precum și de la apă. Când razele solare ajung pe pământ, energia acestuia este utilizată și transformată în electricitate regenerabilă prin panourile solare. Când suflă vântul, energia în mișcare a acestuia este transformată în electricitate regenerabilă prin eoliene. Iar energia din apă curentă este utilizată în hidrocentrale și este transformată în energie electrică regenerabilă.
Vedeți cât de mult suntem în grija Pământului?! Că te face să te gândești dacă-i întoarcem îndeajuns protecția și dacă știm să o facem suficient de bine să ne putem bucura de viață cât mai mult.
Din cele trei surse ale energiei, în acest articol scriem despre cea solară. Vine de la soare, este gratuită, regenerabilă și nu doar luminează suprafața planetei noastre, ci o și încălzește. Iar transformarea energiei solare în energie electrică se face printr-un proces denumit efect fotovoltaic.
Facem câțiva pași prin istorie și păstrăm subiectul.
Încă din Grecia Antică se ştia că se poate canaliza energia solară, grecii orientând razele soarelui cu ajutorul oglinzilor pentru a îndepărta flota romană în 212 î.Hr.
Conceptul de valorificare a energiei solare apare menționat pentru prima oară de Leonardo da Vinci în secolul al XV-lea când şi-a fabricat propriul sistem de energie solară pentru a încălzi apa în Florenţa. A experimentat cu un anumit tip de oglinzi şi a prezis că acestea ar putea fi folosite pentru a focaliza lumina solară şi a o folosi. În sistemul său, aceste oglinzi erau folosite pentru a încălzi apa.
Efectul fotovoltaic a fost demonstrat pentru prima dată într-un experiment realizat de fizicianul francez Alexander Edmond Becquerel. Francezul avea doar 19 ani în 1839, când a construit prima celulă fotovoltaică din lume. Totuşi, prima celulă solară în stare solidă a fost creată de Charles Fritts în 1883.
Primul panou fotovoltaic comercial a ieșit pe piață în anul 1954 din Laboratoarele Bell sub conducerea lui Daryl Chapin, Calvin Souther Fuller şi Gerald Pearson.
Viitorul sună bine!
Eficiența panourilor solare este în creștere – pornind de la o eficiență inițială de 6%, acestea au ajuns astăzi la o eficiență de peste 20%. Panourile solare pot produce energie fără lumina directă a soarelui – în funcție de direcția în care sunt plasate, chiar și într-o zi cu cer înnorat, celulele panoului solar pot capta orice nuanță reflectată.
Energia solară produsă de panouri poate alimenta fără probleme o gospodărie, chiar și una cu aparate de aer condiționat, sau alte electrocasnice mari. Poți să îți încarci mașina personală cu ajutorul energiei solare. Poți folosi energia solară indiferent dacă locuiești la mare sau la munte, deoarece sistemele de panouri funcționează la fel de bine indiferent de altitudine.
Energia solară reduce poluarea toxică provocată de arderea combustibililor fosili (75 de milioane de barili de petrol și 35 de milioane de tone de CO2 nu mai ajung în atmosferă). Mai mult, energia solară poate deveni o soluție nu doar pentru mediu, ci și pentru consumatorii vulnerabili sau cei care nu au acces la energie.