What is Lorem Ipsum?
Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages, and more recently with desktop publishing software like Aldus PageMaker including versions of Lorem Ipsum

Emanuela ROȘU OPRIȘAN

Emanuela ROȘU OPRIȘAN

Blog Your Way to an Awesome Reputation
OPTIM AD CALIFICĂRI, Brașov

EVALUARE - întrebări și răspunsuri (part II)

Când vine vorba de un examen ne este practic imposibil să nu ne regăsim fiecare dintre noi într-o trăire nouă, de cele mai multe ori plină de anxietate și emoții. Deși se vorbește mai mult despre emoțiile de examen din timpul petrecut în școală, adevărul este că a-ți reduce sau controla emoțiile când ești evaluat este o abilitate utilă pe tot parcursul vieții. 

Chiar și după terminarea școlii, că e liceu sau facultate, mulți dintre noi continuăm să fim evaluați periodic în profesia aleasă, fie că schimbăm cariera sau doar locul de muncă.

Pentru cei care dețin o meserie și o practică de mult timp, sunt plini de experiență și-și cunosc meseria mai bine ”ca-n palmă”, există încă un examen de dat. Prin intermediul acestuia pot dobândi, poate cea mai importantă diplomă pentru o existență mai bună profesională, respectiv certificatul de competențe profesionale recunoscut în țară și străinătate.

Examenul este o evaluare a priceperii fiecăruia în meseria lui. Da, sunt emoții de trăit și atunci când trebuie să demonstrezi că ești bun la ce ai învățat să faci, să lucrezi. Ca să înțelegi mai ușor în ce constă acest proces de evaluare, am împărțit informațiile în câteva răspunsuri la cele mai uzuale întrebări primite tot de la voi.

CARE SUNT PAȘII PE CARE TREBUIE SĂ-I PACURGI PENTRU A TE CALIFICA?

 1. faci înscrierea
În funcție de meseria pe care o practici și pentru care ai acumulat experiență reală de lucru, îți alegi programul de calificare pentru care dorești certificarea recunoscută. O poți face online accesând aici în site secțiunea ÎNSCRIERI, trimițând solicitarea ta pe  adresa de email inscrieri@optimad.calificari.ro sau telefonic ori cu mesaj pe whatsapp 0756169119 , 0748403890 

2. te programezi la evaluare (examen)
După validarea înscrierii, în baza documentelor necesare realizării acesteia, stabilim împreună perioada în când vei fi evaluat.

3. susții evaluarea (test scris tip grilă și probă practică) 
Vii la Brașov, la sediul centrului nostru la data programată, pentru a susține probele de evaluare
teoretice și practice

4. noi îți eliberăm certificatul de competențe profesionale
Da este momentul glorios în care poți răsufla ușurat, ai trecut cu brio și de acest examen și poți ridica certificatul de competențe profesionale care îți atestă calificarea pentru meseria în care ai fost evaluat.

Persoanele care doresc să fie evaluate în vederea recunoașterii competențelor profesionale obținute pe alte căi decât cele formale, pe baza unui standard ocupațional/standard de pregătire profesională, se adresa centrului nostru pentru ocupația/calificarea respectivă.

CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ NU PROMOVEZI UNA DIN CELE DOUĂ PROBE?

Nu dispera și în situația în care nu promovezi o probă a evaluării, ai dreptul să participi la alta, asemănătoare ca structură, conţinut şi nivel de dificultate. Acum chiar trebuie să citești articolul pe care l-am scris pe acest subiect.

CUM TE ÎNSCRII?

Foarte simplu, ne vei trimite pe adresa de e-mail inscrieri@optimad.calificari.ro sau pe whatsapp la nr. 0756169119  /  0748403890, ori la secretariatul centrului de evaluare (vezi adresa în secţiunea CONTACT), următoarele documente:

  • copie carte identitate;
  • copie certificat naştere;
  • copie ultimul act de studii 
  • copie certificat căsătorie (doar în cazul schimbării numelui în urma căsătoriei)

Apoi vei fi contactat de un consultant evaluare pentru a face programarea de comun acrod a datei de evaluare.

”ACT DE STUDII” – ce tip de documentee se acceptă pentru demonstrarea nivelului minim de studii? Actul de studii îți este solicitat pentru a certifica îndeplinirea nivelului minim de studii pentru cursul urmat. Ca și acte doveditoare, actul de studii poate fi orice certificat, diplomă, adeverință sau foaie matricolă din care să reiasă faptul că ai absolvit nivelul minim de studii pentru a participa la cursul/evaluarea respectiv(ă).

Te întrebi dacă este nevoie de adeverință medicală pentru a te înscrie la cursurile de calificare / evaluările organizate de OPTIM AD CALIFICĂRI? Adeverinţa medicală NU este necesară pentru înscrierea la oricare din acestea două.

CE STUDII SUNT NECESARE PENTRU ÎNSCRIEREA LA EVALUARE SAU CURS?

Fiecărui program îi corespunde un nivel de calificare. Acces-ul la programul de calificare se face în baza actului de studii, în funcție de nivelul calificării (I,II sau III). Vrei să afli nivelul de calificare și studiile necesare pentru obținerea calificării pe care o vizezi deja? Alege din portofoliu calificarea dorită, apoi accesează pagina de prezentare a programului unde vei regăsi menționate studiile minime necesare pentru înscriere.

Hai să-ți lămurim care este diferența între nivelurile de calificare. Conform legislației în vigoare, nivelurile de calificare din România sunt:

Nivelul 1 de calificare – Lucrător / muncitor: activitatea se caracterizează prin rutină și sarcini de lucru previzibile. Cunoștintele deținute sunt de bază, iar aplicarea acestora se face într-o manieră directă.

Nivelul 2 de calificare – Muncitor calificat: activitatea este caracterizată de sarcini de lucru nerutiniere și presupun responsabilități și muncă în echipă. Sarcinile implică aplicarea cunoștințelor în activitatea profesională în manieră aplicativă.

Nivelul 3 de calificare –  activitatea presupune sarcini de lucru diverse și complexe care exclud rutina. Sarcinile de lucru implică aplicarea cunoștințelor într-o arie extinsă a activității profesionale, luarea unor decizii, munca în echipă și atribuții de coordonare.

CÂT TE COSTĂ EVALUAREA (EXAMENUL)?

Costul oricărui program de calificare din portofoliul nostru, include toate taxele aferente evaluării, certificării și eliberării certificatului de competențe profesionale. Și pentru că acest tarif variază în funcţie specificul și de complexitatea ocupației/calificării, te încurajăm să ne soliciți oferta de preț prin intermediul datele de conatct afișate în pagina CONTACT.

CUM PLĂTEȘTI PENTRU EVALUARE / CURS?

  1. cu numerar la secretariatul centrului (Centru Civic, Bld. Mihail Kogalniceanu nr. 11, bloc C1 (în clădirea CAS Brașov) etaj 3, ap.2
  2. prin virament bancar  (IBAN RO76BTRLRONCRT0518598701, Banca BANCA TRANSILVANIA) în baza facturii fiscale emise de centru dupa validarea înscrierii (înscrierea este considerată validă după primirea și verificarea documentelor pe care ni le vei trimite)

CÂND SE DESFĂȘOARĂ EVALUAREA?

Sesiunile de evaluare pot fi organizate saptămânal. Noi programăm evaluările în funcţie de disponibilitatea ta şi a evaluatorului care te va asista, și nu-ți va fi afectat programul de lucru.

Dacă deja eşti interesat de un program de calificare în baza experienței (prin evaluare, fără curs), te invităm să te înregistrezi prin completarea formularului de înscriere. Completarea formularului presupune transmiterea datelor de contact la care te putem anunţa cu privire la organizarea unei noi sesiuni de evaluare şi nu presupune alte obligaţii din partea ta. De asemenea, poţi urmări calendarul sesiunilor deja programate în secţiunea ÎNSCRIERI.

DA ESTE OBLIGATORIE PREZENȚA TA LA CURS / EVALUARE. Vestea bună este că o sesiune de evaluare durează numai câteva zile, reprezentând o soluție eficIentă pentru toate persoanele care practică o meserie, însă sunt încadrate pe alte posturi din cauza lipsei unei diplome de calificare.

CUM DEMONSTREZI CĂ DEȚII ANUMITE COMPETENȚEE PROFESIONALE?

Dovezile de competență se colectează prin aplicarea unor metode de evaluare, de exemplu: 

  • test scris  (proba scrisă), 
  • interviu, 
  • observare directă a activităților pe care le realizezi în condiții reale sau simulate de muncă (proba practică); 
  • un proiect, lucrări realizate anterior procesului de evaluare (portofoliu de lucrări) sau imagini de la locul de muncă ( dacă aveți); 
  • raport din partea altor persoane (recomandare din partea unui coleg de muncă sau superior). 

Recapitulăm împreună! Concret, evaluarea competenţelor profesionale reprezintă modalitatea rapidă de recunoaștere şi certificare a competenţelor profesionale dobândite la locul de muncă, prin studiu individual sau alte căi nonformale/ informale, fiind recomandată tuturor persoanelor care știu o meserie, dar nu dețin dovada calificării (certificat de absolvire / certificat de calificare / certificat de competenţe).

Metoda de evaluare este tehnica prin care se culeg dovezi de competenţă. Metodele de evaluare recomandate sunt: autoevaluarea, observarea directă, întrebările orale, testul scris, proiectul, simularea sau demonstraţia structurată, rapoarte din partea altor persoane, portofoliul de lucrări realizate anterior evaluării.

Metodele de evaluare utilizate de Centrul de evaluare OPTIM AD CALIFICARI evidenţiază faptul că un candidat are cunoştinţele şi deprinderile necesare efectuării activităţilor de muncă şi, mai ales, are capacitatea de a obţine rezultatele aşteptate în urma efectuării acestor activităţi.

CINE TE ASISTĂ LA EVALUARE?

Aceștia sunt specialiștii în domeniul în care soliciți evaluarea, respectiv evaluatorii de competențe profesionale. Ei sunt certificați la fiecare 4 ani  de către Centrul Național de creditare (CNA) prin Autoritatea Naţională pentru Calificări.

Imaginează-te pe tine în ziua evaluării. Derulează un scenariu ideal în minte, pornind de la momentul în care te trezești, ajungerea la locul probelor, cum susții evaluarea, cum te simți după. Iar despre cu ce vei pleca acasă, îți vom povesti tot noi în articolul următor. Citește!

calificare pe baza experienței, recunoașterea experienței profesionale, programe autorizate ANC, alternativă cursuri de calificare profesională ACREDITATE, OFERTE de pret OPTIM AD CALIFICARI validarea cunoștințelor dobândite prin muncă, fără curs.

Abonează-te la newsletter și vei primi regulat informații de la specialiștii OPTIM AD CALIFICĂRI!

Prin abonarea la Newsletter-ul OPTIM AD CALIFICĂRI, îmi ofer consimțământul pentru:

Sunt de acord ca OPTIM AD CALIFICĂRI să prelucreze datele mele personale comunicate către aceasta, cu scopul informării mele prin intermediul e-mail-ului. Consimțământul în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal este voluntar. Pot revoca acest consimțământ în orice moment, cu efect ulterior, prin dezabonarea de la newsletter-ul Optim Ad Calificări și de asemenea, pot solicita modificarea sau ștergerea completă a datelor cu caracter personal la adresa de e-mail marketing@optimad-calificari.ro. Totodată, consimt că revocarea consimțământului nu afectează legalitatea utilizării datelor înainte de retragerea consimțământului (notificarea nu are impact retroactiv, ci doar începând cu ziua revocării consimțământului). Declar pe proprie răspundere că am înțeles această declarație de consimțământ și sunt de acord cu procesarea datelor mele personale în scopuri de marketing și comunicare.