Ludmila SOCACIU

Ludmila SOCACIU

Coordonator Centru Evaluare OPTIM AD CALIFICĂRI, Brașov

Evaluatori. Mentori. Oameni cu Experiență.

Astăzi vă facem “cunoștință” cu oamenii care ne ajută pe noi, ca organizație și pe voi, ca persoane ce au nevoie de îndrumare, sprijin, recunoaștere și validare profesională – EVALUATORII de competențe profesionale din cadrul centrului OPTIM AD Calificări (OAD).

Evaluatorul te sfătuiește, te încurajează îți acordă sprijin și asistență, de la începutul evaluării până la finalizarea acesteia.

Evaluatorul de competenţe profesionale este specialistul cu experienţă recentă şi demonstrată de muncă şi/sau de coordonare în calificările pentru care este desemnat să efectueze evaluări și este certificat de Autoritatea Națională pentru Calificări.

Evaluatorul este mai mult de atât! El este un model de personalitate umană şi de comportament profesional care te ajută să-ți identifici punctele tari și punctele slabe utilizând o serie de metode special concepute în acest sens, bazându-se totodată pe expertiza sa.

Evaluatorul reprezintă un adevărat MENTOR pentru mulți dintre clienții noștri.

Ne-ar face o deosebită plăcere să începem cu o mică poveste care transpune cel mai bine importanța unui mentor pentru dezvoltarea noastră profesională, și nu numai.

Actorul Horațiu Mălăele: ”M-am născut sașiu, dislexic, bâlbâit”

Horațiu Mălăele este un actor și un regizor deosebit. Dar a ajuns la acest nivel datorită unui profesor care l-a ajutat să aibă încredere în el și în abilitățile lui. Iată ce afirmă acesta:

Când m-am născut, nu erau semne de vreo reuşită a mea în viaţă. Aveam un strabism foarte pronunţat, eram dislexic şi abia citeam, toţi cei din jur râdeau de mine. Eram numit «prostu’ clasei», mi se lipeau bilete cu apelativul ăsta în pauze pe spate.”

”Mi se spunea mereu că desenez urât şi de atunci nu prea am mai desenat. Eram în suferinţă. Înţelesesem că sunt prost, urât, şi că nu sunt bun de nimic. Apoi, în clasa a V-a, a venit un profesor care mi-a văzut un desen ascuns, şi a vorbit puţin cu mine. La urmă, m-a privit direct în ochi şi mi-a spus clar: «Tu eşti un geniu». Iar eu am început să fiu.”

Einstein spunea: “Fiecare este un geniu. Dar dacă vei judeca un pește după abilitatea lui de a se cățăra într-un copac, acesta va trăi întreaga lui viață crezând că este prost.”

Este uimitor cât de mare poate fi importanța unui mentor, a unei persoane mai experimentate decât noi în a remarca talentul, valoarea și capacitățile noastre interioare pe care le ținem captive de teamă să nu suferim un eșec.

Evaluatorii din cadrul centrului OPTIM AD Calificări dețin cunostintele profesionale si aptitudinale necesare unui mentor fiind capabili să vă identifice cunoștințele și să valideze competențele care vă ajută să obțineți un certificat de calificare. O diplomă ce vă poate schimba radical traiectoria profesională.

Concret, cine sunt Evaluatorii OPTIM AD Calificări?

Sunt profesioniștii despre care, cu siguranță, veți vorbi cu admirație de îndată ce-i cunoașteți! Admirație susținută atât de latura lor umană, seriozitatea, etica muncii, implicarea de care dau dovadă precum și de pregătirea profesională, experiența măsurată în ani și rezultatele obținute.

Aceștia cunosc necesitatea unei recunoașteri profesionale, mai ales în aceste vremuri nesigure, motiv pentru care vă ajută să transpuneți experiența acumulată într-un certificat de calificare recunoscut chiar și în străinătate, care să facă dovada priceperii dvs. Cum? Evaluându-vă pentru meseria practicată.

Centrul OPTIM AD Calificări Brașov colaborează cu peste 30 de evaluatori. Toți sunt persoane cu studii superioare și experiență demonstrată în domeniul în care evaluează.

Evaluatorii noștri dețin competențe profesionale la nivel național, sunt certificați de ANC (Autoritatea Națională pentru Calificări) la fiecare 4 ani și sunt înscriși în REGISTRUL NAȚIONAL AL EVALUATORILOR ( http://www.anc.edu.ro/registru-evaluatori-cna/). 

Inconjoară-te mereu de oameni de la care ai ce sa înveți.

Oamenii sunt ca lifturile: ori te duc in sus, ori te duc in jos. Ai grija sa iei liftul care te duce suficient de sus ca sa vezi orizontul.

Condițiile privind eligibilitatea evaluatorilor sunt foarte stricte. Unii dintre ei sunt lectori universitari, diriginți de șantier, ingineri instalații autorizați ANRE electrice / gaze, ingineri aviație și multe alte titulaturi ce le conferă poziția de specialiști și de la care chiar ai ce să înveți.

Experiența medie pe care o dețin evaluatorii OAD este cuprinsă între 10 și 17 ani – profesioniști în adevăratul sens al cuvântului care pot forma alți profesioniști necesari pe piața muncii.

Cum ajută Evaluatorii OAD persoanele care au decis să participe la programele noastre de calificare prin evaluare?

Lista este foarte lungă, însă ne vom rezuma doar la cele mai importante beneficii ale interacțiunii candidaților cu evaluatorii noștri:

  • confirmarea utilizării corecte a limbajului de specialitate specific domeniului de activitate în care sunt evaluați;
  • determinarea nivelului actual de pregătire profesională și identificarea necesarului suplimentar de pregătire;
  • clarificarea aspectelor tehnice specifice meseriei;
  • îmbinarea experienței acumulate cu aspecte teoretice care pun în valoare cunoștințele deținute;
  • descrierea responsabilității pe care o implică meseria vizată – oportunitățile și riscurile aferente;
  • recunoașterea și validarea învățării nonformale (cunoștințelor dobândite la locul de muncă sau prin studiu individual);
  • înțelegerea modului în care competențele profesionale recunoscute pot fi valorificate la locul de muncă;
  • consiliere privind dezvoltarea carierei profesionale;
  • informare cu privire la specializarile în domeniu, pe care le pot urma/ dobândi (inclusiv autorizare ANRE, RAR, ISCIR, AACR) (la cerere);

După cum puteți observa, evaluatorii și-au luat responsabilitatea de a îndruma participanții și a-i consilia pe tot parcursul procesului de evaluare oferindu-le în mod obiectiv cele mai relevante informații pentru domeniul în care activează. Informații esențiale și utile care ii ajută să-și gasească motivația, să conștientizeze atuurile care fac diferența la angajare și să-și stabilească traseul profesional.

Cu toții admirăm oamenii care au obținut succesul în viață, fiindcă la rândul nostru tindem să devenim și noi ca ei.

În continuare, avem plăcerea de a vă prezenta unul dintre evaluatorii noștri remarcabili – Domnul Daniel Munteanu – Doctorand în Inginerie electrică, Evaluator de competențe profesionale pentru calificarea Electrician Constructor, în cadrul centrului de evaluare OPTIM AD CALIFICĂRI Brașov.

Chiar dacă timpul aproape ne scapă tuturor printre degete, am profitat de cea mai recentă sesiune de evaluare pentru calificarea Electrician constructor și ne-am așezat împreună la o discuție cu câteva întrebări despre însemnătatea rolului de Evaluator de Competențe Profesionale.

Să aflăm împreună care este opinia dumnealui în ceea ce privește necesitatea calificării prin evaluare și fructificarea cunoștințelor acumulate prin practicarea meseriei.

”Cum îi ajutați concret pe oameni în activitatea dvs. de Evaluator Competențe Profesionale?

Îi ajut să înțeleagă responsabilitatea meseriei de electrician și oportunitățile pe  care le oferă împreună cu riscurile aferente, având în vedere cererea actuală a acestei meserii pe piața muncii.

Cât de importante și necesare găsiți că sunt serviciile de calificare prin evaluarea competențelor profesionale pentru o firmă/companie?

Având în vedere lipsa școlilor profesionale în sistemul de învățământ din România și lipsa calificărilor, în general, cred că serviciile de calificare prin evaluarea competențelor profesionale pentru o firma, pot fi un răspuns concret la nevoia de avea personal calificat, firmele îndeplinindu-și astfel cerințele de calitate cerute de clienți.”, spune, Evaluatorul Daniel Munteanu, doctor în instalații electrice.

cursuri de calificare acreditate Brasov_ cursuri de formare profesionala Brasov, evaluari competente profesionale _ calificari in baza experientei de munca _ locuri de munca _OPTIM AD CALIFICARI BRASOV

Nu există niciun dubiu că Evaluatorii din cadrul centrului de evaluare OPTIM AD CALIFICĂRI sunt oameni care doresc să contribuie la bunăstarea profesională a persoanelor care solicită îndrumare.

Totodată, ei dețin experiența și cunoștințele necesare pentru a-și da consimțământul prin semnarea certificatului de calificare recunoscut ce urmează a fi oferit persoanelor care aleg înscrierea la programele din cadrul Centrului OPTIM AD Calificări, din Brașov.

Mulți oameni gândesc că succesul depinde mult de noroc, însă majoritatea oamenilor de succes nu așteaptă să le bată norocul la ușă. Dacă au succes, însemnă că ei înșiși l-au cauzat și invers.

Nu poți controla norocul, însă te poți controla pe tine și acțiunile tale!

Citește AICI interviul cu evaluatorul DANIEL MUNTEANU, doctor în instalații electrice.

Alte articole recomandate:

Abonează-te la newsletter și vei primi regulat informații de la specialiștii OPTIM AD CALIFICĂRI!

Prin abonarea la Newsletter-ul OPTIM AD CALIFICĂRI, îmi ofer consimțământul pentru:

Sunt de acord ca OPTIM AD CALIFICĂRI să prelucreze datele mele personale comunicate către aceasta, cu scopul informării mele prin intermediul e-mail-ului. Consimțământul în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal este voluntar. Pot revoca acest consimțământ în orice moment, cu efect ulterior, prin dezabonarea de la newsletter-ul Optim Ad Calificări și de asemenea, pot solicita modificarea sau ștergerea completă a datelor cu caracter personal la adresa de e-mail marketing@optimad-calificari.ro. Totodată, consimt că revocarea consimțământului nu afectează legalitatea utilizării datelor înainte de retragerea consimțământului (notificarea nu are impact retroactiv, ci doar începând cu ziua revocării consimțământului). Declar pe proprie răspundere că am înțeles această declarație de consimțământ și sunt de acord cu procesarea datelor mele personale în scopuri de marketing și comunicare.

cursuri de calificare acreditate Brasov_ evaluari competente profesionale _ calificari in baza experientei de munca _ locuri de munca _OPTIM AD CALIFICARI BRASOV,

calificare pe baza experienței_ recunoașterea experienței profesionale_ program autorizat ANC_alternativă cursuri de calificare profesională ACREDITATE _OFERTE de pret OPTIM AD CALIFICARI

Ludmila Socaciu – Coordonator Centru OPTIM AD CALIFICARI BRASOV- Centru de formare profesionala si evaluare_Autorizat de AUTORITATEA NATIONALA PENTRU CALIFICARI (ANC)