What is Lorem Ipsum?
Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages, and more recently with desktop publishing software like Aldus PageMaker including versions of Lorem Ipsum

Raluca Feldiorean

Raluca Feldiorean

OPTIM AD CALIFICĂRI, Brașov

Unele femei vorbesc despre realizări, altele lasă realizările să vorbească despre ele. Aveți ocazia astăzi să o cunoașteți mai bine pe una dintre ele. Ludmila Socaciu este coordonatorul proiectului OPTIM AD Calificări din Brașov, mamă, prietenă, om de business. Pășește apăsat, zâmbește nu pentru că trebuie ci pentru că simte frumos și de aici privește fără teamă viitorul. Nu o lăudăm pentru că e șefa, adevăr grăim. Și dacă sunteți sceptici, lansăm invitații să o cunoașteți, de luni până vineri la #OAD. Bonus: super view și cea mai bună cafea din Brașov. cursuri calificare brasov

Interviu Ludmila Socaciu - coordonatorul centrului de evaluare OPTIM AD CALIFICARI

Percepția generală este că fie ești femeie de afaceri de succes, fie ai o viață de familie sănătoasă. Cum te poziționezi față de această afirmație?

Ei bine, eu cred în femeia multi-tasking. Cunosc multe femei de afaceri care au succes pe plan profesional, fără a face compromisuri pe plan personal. Femei care reușesc să-şi păstreze zâmbetul atunci când sună bona că are copilul febră, chiar în mijlocul unei şedinţei de strategie, femei care reușesc să fie eficiente chiar și după mai multe nopți nedormite. Femei care fac un adevărat raliu printre teleconferinţe,  şedinţele cu părinţii, activitățile extrașcolare ale copiilor și fuga la supermarket după cumpărături, că vin rudele în vizită.

Fac parte din această categorie de femei multi-tasking, cum le spun eu. Eșecurile prin care am trecut m-au învățat că secretul succesului pe termen lung esteechilibrul.

Echilibrul dintre antreprenoarea implicată în activitățile business-ului, pasionată de ceea ce face și mama activă care verifică teme în pauzele de muncă și este mereu prezentă la antrenamentele copiilor, spectacolele acestora.

Fiecare antreprenoare are propria reţetă a acestui echilibru.

Rețeta mea cuprinde câteva ingrediente banale: experiența acumulată în domeniul formării profesionale & evaluării de competențe profesionale, atitudinea pozitivă, obiectivul bine determinat, încrederea în business-ul OAD, profesionalismul și perseverența echipei cu care îmi defășor activitatea, precum și bucuria de a fi mamă a 2 băieţi care mă motivează mereu. cursuri calificare brasov

Secretul rețetei constă în cunoașterea cantității fiecărui ingredient și a concentraţiei recomandate.

În business unei femei nu trebuie să îi lipsească...

În primul rând unei antreprenoare nu trebuie să-i lipsească visul, motivaţia, viziunea clară şi strategia pe termen lung. De asemenea, în business unei femei nu trebuie să-i lipsească gândirea pozitivă, organizarea, capacitatea de a corecta lucrurile din mers, ori de câte ori situaţia o impune, și nu în ultimul rând, curajul de a-şi asuma riscuri.

Unul din motto-urile după care mă ghidez sună cam aşa: ”Eșecul este pur și simplu ocazia de a începe din nou, de această dată cu mai multă inteligență.” – Henry Ford cursuri calificare brasov

curs evaluator OPTIM AD CALIFICARI Brasov

Ce melodie fredonezi când lupți cu informațiile pe care nu vrei să le asimilezi ci mai degrabă să le ignori?

Feedbackul este o resursă extrem de valoroasă de informaţii care duce la evoluție, performanță și eficiență. Eu consider că şi feedbackul negativ este “de păstrat” pentru că ne permite să monitorizăm activitatea business-ului, să învățam lucruri noi şi să privim lucrurile din altă perspectivă,

Când mi se întâmplă să primesc un feedback negativ îl transform într-un lucru pozitiv. Primul instinct este să ascult sau să fredonez o melodie energică şi reconfortantă, cum este ”Beautiful Life”  de Ace of Base. Deşi îmi doresc să ignor unele răutăţi, nu o fac. Mă identific cu munca mea, cu imaginea centrului OAD şi aceasta a devenit o marcă a identităţii mele. Din acest motiv, am răbdarea să ascult şi bunăvoinţa să ofer cu amabilitate, oricărei persoane interesate, informaţiile care îi lipsesc pentru a o ajuta să vadă lucrurile din perspectiva corectă. Apoi las munca şi rezultatele să-i întregească puzzle-ul pentru a-și trage singură concluziile. cursuri calificare brasov

Ai un ritual de chill out în fiecare dimineața, îți setezi drept obiectiv să fii relaxată sau îți iese pur și simplu?

Nu aş putea spune că am un ritual de chill out. Însă am nişte obiceiuri matinale care au devenit în timp automatisme.

Mă trezesc în fiecare dimineaţă la ora 5:00, mă echipez cu căşti şi muzică energică şi ies să fac sport. Alerg zilnic 10-12 km în parcul din apropierea casei timp în care îmi trec în ”agenda minţii” top 3 sarcini importante pentru ziua în curs.  La întoarcere, după duş, îmi fac un expresso lung şi îl savurez citind ştirile. La ora 7:00 dau trezirea spiriduşilor şi ne pregătim împreună de şcoală, respectiv serviciu. Apoi îmi pun tocurile şi ies încrezătoare pe uşă.

Sunt relaxată pentru că vin la muncă cu plăcere şi am încredere în oamenii cu care lucrez.

Se spune că orice problemă are şi o rezolvare. Rezolvarea o poţi găsi numai dacă eşti calm şi gândeşti obiectiv. cursuri calificare brasov

Cum a afectat pandemia obiectivele, cifrele, vibe-ul?

Anul 2020 a fost un an al provocărilor din toate perspectivele: decizii de business, investiții, relația cu clienții și partenerii, managementul echipei.  A fost un an cu alegeri dificile într-un mediu foarte volatil, cu situații schimbătoare de la o zi la alta. 

Am resimţit și noi efectul negativ generat de pandemie deoarece business-ul OAD presupune contactul direct cu oamenii. Evaluările teoretice pentru recunoașterea competenţelor profesionale se desfăşoară la sediul nostru din Braşov iar probele practice numai la agenţii economici agreaţi de ANC. Mai mult de atât, serviciile oferite de centru se adresează la nivel naţional, iar restricţiile impuse de autorităţi pentru diminuarea riscului de răspândire a virusului impiedica libera circulaţie între oraşe şi implicit desfăşurarea activităţilor de calificare profesională.

Cu toate acestea, conştienţi fiind că suntem cu toţii în aceeaşi situaţie dificilă şi că numai respectând recomandările autorităţilor putem depăşi panica şi criză economică instalate la nivel global. Am continuat să ne desfăşurăm activitatea de acasă, găsind soluţii fiabile pentru problemele de eficienţă operaţională. Pe toată perioada stării de alertă cât și câteva luni după aceasta, ne-am concentrat eforturile pe autorizarea calificărilor noi, adaptate la realitatea actuală. Am continuat să investim cu prudenţă în acest proiect și să ne dezvoltăm pe segmentul nostru de expertiză: validarea competenţelor profesionale dobândite prin experienţa în muncă. 

Această strategie s-a dovedit a fi una corectă. În ciuda contextului provocator cu care ne-am confruntat, am reuşit nu doar să ne păstrăm portofoliul de calificări autorizate ci şi să-l creştem.

Întotdeauna ne-am străduit să avem un portofoliu vast de programe de calificare care să ofere soluții pentru cât mai multe domenii de activitate, strategie care a dat roade și a rămas în continuare fundamentul centrului OPTIM AD CALIFICĂRI. Astăzi când suntem mai aproape de ”normalitatea” mult aşteptată, dăm valoare muncii noastre prin serviciile pe care le oferim. cursuri calificare brasov

Cele mai bune programe de calificare - OAD Brasov

Serviciile Optim AD Calificări se adresează mai multor domenii. Ai un domeniu, o calificare favorită?

În fiecare zi, prin munca noastră consiliem, evaluăm și calificăm oameni cu tot felul de meserii din diverse domenii: construcţii, instalaţii, auto, mecanică fină, sănătate. Suntem norocoşi, este adevărat, să întâlnim atâtea tipologii de oameni, dar mai presus de toate aceeaşi pasiune pentru meserie.

Richard Branson, un important om de afaceri englez, susţine că: „O afacere trebuie să evolueze, să fie amuzantă, să te ajute să îţi exersezi spiritul creativ”.

Proiectul OAD a evoluat odată cu autorizarea programelor de calificare în domeniul Aviaţiei (Mecanic aviaţie şi Tinichigiu structurist de aviaţie) şi a altor calificări considerate ”îndrăzneţe” cum este cea de Instalator pentru sisteme fotovoltaice solare, pentru care suntem singurul Centru de Evaluare Autorizat din România.

Şi cum ceea ce se obţine greu se preţuieşte mai mult, am păstrat în inimă programele cele mai provocatoare şi complexe: calificările din domeniul Aeronautic.  cursuri calificare brasov

Domeniul aeronautic nu este accesibil oricui. Ce provocări întâmpinați cu această branșă?

Experienţa OAD face uşoară şi firească apropierea de oameni şi mai ales de nevoile lor, înţelegându-le pe deplin necesitatea de a fi informaţi. Am subtilizat cu ei şi i-am ajutat fără reţineri chiar şi atunci când oferirea unui răspuns sau a unei informaţii necesita documentare temeinică de specialitate.

Cea mai frecventă nelămurire a persoanelor care solicită validarea competenţelor dobândite în domeniul aviaţiei este diferenţa dintre calificarea ”Mecanic aviaţie” şi ”Licenţa Part 66”.

Calificarea ”Mecanic aviaţie” este o CALIFICARE DE BAZĂ / generală (pentru mai multe tipuri de aeronave) cu care deținătorii pot fi angajați şi încadraţi corespunzător în orice întreprindere de întreținere autorizată.  Cu această calificare se pot efectua lucrări de întreţinere şi mentenanţă însă ea nu oferă dreptul de a pune în serviciu o aeronavă sau o componentă a aeronavei după efectuarea unei operații de întreținere, întrucât această responsabilitate îi revine ”PERSONALULUI DE CERTIFICARE”.

Se consideră PERSONAL DE CERTIFICARE – deținătorul unei licențe (PART 66) emise de o organizaţie autorizată PART 147.

Cu alte cuvinte,  diferenţa dintre cele două sintagme este că deţinătorul unei calificări intră în categoria ”personal calificat” iar deţinătorul unei licenţe Part 66 în categoria ”personal licenţiat/certificat”.

Centrul Optim AD Calificări a făcut pași considerabili pe piața serviciilor de formare profesională. Cum apreciezi poziția actuală comparativ cu ceea ce ți-ai propus în punctul 0?

Business-ul OPTIM AD Calificări a luat naştere în mintea şi din dorinţa unei echipe de oameni cu experienţă, cu adevărat pasionaţi de joburilor lor. Am ştiut de la început ca acest proiect va fi unul de succes şi am luptat împreună ca acest vis să se materializeze în deschiderea unui centru de Evaluare, chiar în inima ţării, la Braşov – un punct accesibil, atât cu trenul cât şi maşină, din orice colţ al României.

Astăzi, fac un pas în spate şi privesc cu mândrie la acest proiect.

Sunt mândră de echipa OPTIM AD Calificări (OAD), de cum am colaborat cu evaluatorii, de modul în care, prin valorile pe care le împărtăşim, am reuşit să funcţionăm ca mecanismul unui ceas, să ne păstrăm optimismul şi să căutăm oportunităţi şi soluţii la provocările pe care le-am întâlnit (şi au fost destule), întărindu-ne astfel poziţia pe piața serviciilor de formare profesională a adulţilor.

Ne-am propus mult și am obținut și mai mult. cursuri calificare brasov

Care este cea mai mare provocare de zi cu zi?

Sunt mai multe provocări cu care mă confrunt.

România este recunoscută ca o ţară în care birocraţia a pus stăpânire pe majoritatea domeniilor de activitate. Nu face excepţie nici domeniul formării profesionale a adulţilor în care activăm noi. Respectarea angajamentelor centrului faţă de clienţi se află în strânsă interdependenţă cu respectarea termenelor de către autoritatea care ne autorizează, coordonează şi monitorizează activitatea de calificare în sistem non formal, adică prin evaluarea competenţelor profesionale.

Așadar, cea mai mare provocare cu care mă confrunt zi de zi este să găsesc soluţii pertinente prin intermediul cărora să diminuez efectele dăunătoare ale sistemului birocratic asupra activităţii centrului.

Unul dintre cele mai amuzante momente pe care le-am trăit în activitatea de zi cu zi a fost...

Dimineaţa în care am fost surprinsă de colegele care m-au întâmpinat cu un dans sincron. Mi-au dat instant un boost de energie şi o stare de bine. cursuri calificare brasov

Cred în mine pentru că...

Sunt om de acțiune, implicat, plin de energie și motivat, inventiv, adaptabil, care nu stă prea mult pe gânduri înainte să înceapă ceva nou.

Cred în mine datorită curajului de a-mi asuma riscuri prin originalitate și creativitate.

Cred în mine pentru că sunt integră şi mereu înconjurată de oameni care împărtăşesc această valoare.

Cred în mine datorită atracţiei pe care am avut-o dintotdeauna pentru optimizarea, digitalizarea şi automatizarea proceselor de lucru, instrument de time management care ne asigură renumitul ”pas în faţa” concurenţei.

Cred în mine pentru că sunt optimistă şi susţin, prin atitudine, că ”Atunci când nu mai poți, mai poți puţin!

Ai doi băieți. Reuşeşti să le oferi ceea ce au nevoie fără să îi răsfeți? Apreciază băieții tăi ceea ce primesc?

Întradevăr, sunt mama a 2 băieţi năzdravani. Deşi simt că am tras cartea câştigătoare fiind mama acestor doi poznaşi, recunosc că nu-mi este uşor să modelez 2 caractere puternice şi totodată, complet diferite.

Ca părinte, îmi doresc întotdeauna să fac tot ce e mai bine pentru copiii mei, ca ei să crească și să ajungă nişte adulți apţi să-şi exprime sentimentele, să lupte pentru principii şi valori, responsabili și conștienți de sine. Uneori reusesc, alteori cer ajutor.

Sincer, nu m-am întrebat niciodată dacă îmi răsfăţ copiii…

Sunt cea mai fericită mamă când și copiii mei sunt fericiți. Și ce-i bucură mai mult decât să primească ce vor?  Cu toate acestea, nu obişnuiesc să le cumpăr ce-şi doresc doar pentru că îşi doresc. Încerc să-i învăţ care este valoarea banilor şi că trebuie să muncească pentru ei.  Cum? Le ofer posibilitatea de a-şi aduna singuri bani (răsplătindu-i pentru teme suplimentare, activităţi extraşcolare, premii pentru sporturile pe care le practică) şi de a alege singuri momentul potrivit pentru achiziţie, în funcţie de bugetul pe care îl au. Nu-mi cer bani sau jucării văzute la TV pentru că le-am înfrânat aceste dorinţe. Le-am demonstrat că jucăriile scumpe vin la ”pachet” cu muncă peste program pentru mama. Şi, spre bucuria mea, aleg de fiecare dată să petreacă timp cu mama în detrimentul jucăriilor noi.

Nu degeaba se spune că Mama este şi va rămâne prima dragoste a oricărui bărbat. cursuri calificare brasov

Socaciu Ludmila - coordonator centru de calificare OPTIM AD CALIFICARI BRASOV
sursă foto: OPTIM AD CALIFICĂRI

Ce greseală face/a făcut Ludmila dar și-ar dori ca băieții ei să nu o facă?

Cred cu tărie că fiecare avem talentele şi darurile noastre? Deşi toţi avem toate resursele în interior, fiecare dintre noi e mai bun în mod nativ la ceva.

Eu mi-am descoperit pasiunea mult după absolvirea unei facultăţi şi am mers ani buni pe un drum care nu era al meu.

Îmi doresc ca băieţii mei să aibă, de mici, curiozitatea de a încerca cât mai multe activităţi pentru a descoperi ce le place să facă şi la ce sunt /pot deveni buni. Iar, în timp, să înlocuiască teama de a greşi cu dorinţa de a fi validaţi şi de a deveni cei mai buni.

Îmi este mai ușor să interacționez din punct de vedere profesional cu ... femei/bărbați.

Abordarea domeniilor tehnice şi a meseriilor aferente (de la zugrav, zidar până la mecanic auto, mecanic aviaţie) îmi oferă ocazia de a interacţiona în proporţie de 75%—80% cu bărbaţi. Mă refer aici atât la cei peste 28 de evaluatori de competenţe profesionale cu care colaborăm, cât şi la clienţii finali care beneficiază de validarea cunoştinţelor. Deşi pe bărbaţi îi caracterizează stilul mai agresiv de gestiune, fiind mai exigenţi şi mai direcţi decât femeile, consider că prin toleranţă şi flexibilitate reuşesc să creez relaţii profesionale reciproc avantajoase.

Cu aceeaşi uşurinţă interacţionez şi cu femeile care activează în sectorul de Resurse Umane. Datorită relaţiilor interpersonale consolidate şi al schimbului de informaţii ce are loc între noi, rămânem în permanenţă conectaţi la nevoile reale de pe piaţa muncii. Astfel, creăm și implementăm programe de calificare care să răspundă în mod concret necesităţilor persoanelor fizice şi companiilor solicitante în demersul acestora de a susţine calitatea, adaptabilitatea şi performanţa în desfăşurarea activităţii.

Totul până la...

Dezamăgire.  Mi s-a întâmplat de mai multe ori să simt gustul amar al dezamăgirii.

Nu lipsa de competenţă sau performanţă îmi aduce dezamăgirea ci lipsă de etică, înșelăciune, comportament neadecvat sau neasumarea angajamentelor luate. cursuri calificare brasov

Cum îți încarci bateriile?

Am câteva metode care dau rezultate de fiecare dată.

Pentru ”Fast charging” – dau în mintea copiilor. Ori de câte ori vreau să mă detensionez şi să uit provocările ”oamenilor mari” le spun copiilor că vreau să mă joc cu ei. Avem o colecţie de peste 300 de idei de jocuri, pe care le încercăm împreună.

Pentru ”Safe charging” – fac sport. O oră de alergare în aer liber, pe muzica preferată, este cea mai bună terapie.

Pentru ”Long lasting charging” – citesc. Când viaţa mi se pare nedreaptă citesc cărţi psihologice. Lectura acestora mă detaşează de lumea în care visurile sunt oprite de bariera realităţii. cursuri calificare brasov

Citește AICI cum poți obține calificarea în baza experienței de muncă, fără un curs de lungă durată.

Alte articole recomandate:

cursuri de calificare in constructii_OPTIM AD CALIFICARI BRASOV

CELE MAI BINE PLĂTITE MESERII ÎN CONSTRUCȚII

Printre cele mai căutate și bine plătite calificări sunt cele de fierar betonist sau dulgher care pot să câștige peste 5.000 lei lunar. La fel și buldo – excavatoriștii. Foarte căutați sunt și meșterii în finisaje. Este adevărat, însă, că nivelul mare de câștiguri este pentru cei calificați, cu experiență, care…

Citește mai mult »

Haideți să Povestim puțin despre echipa OAD

Până acum v-am povestit despre activitatea și serviciile noastre care aduc plus valoare persoanelor care doresc să treacă la un nivel superior în carieră. Însă, astăzi vrem să ne cunoaștem mai bine! Să povestim puțin despre noi, oamenii din spatele brandului OAD.
Începem prin a vă spune că…

Citește mai mult »
cursuri de formare profesionala_deducerea cheltuielor

Cheltuielile de formare profesională pot fi deduse la calculul impozitului pe profit?

Angajatorii au obligaţia de a efectua formarea profesională a salariaţiilor, pe cheltuiala acestora cel puţin odată la 2 ani (dacă angajatorul are cel puţin 21 de salariaţi), sau odată la 3 ani dacă numărul angajaţilor este sub 21 de salariaţi.
Vestea bună este că potrivit art. 21 alin. (2) lit. h) din Codul fiscal – “cheltuielile pentru formarea şi perfecţionarea profesională a personalului angajat sunt …

Citește mai mult »
calificare prin evaluare MECANIC AVIAȚIE_Optim AD Calificări

Evaluatori. Mentori. Oameni cu Experiență.

Astăzi vă facem “cunoștință” cu oamenii care ne ajută pe noi, ca organizație și pe voi, ca persoane ce au nevoie de îndrumare, sprijin, recunoaștere și validare profesională – EVALUATORII de competențe profesionale din cadrul centrului OPTIM AD Calificări (OAD).

Citește mai mult »

Abonează-te la newsletter și vei primi regulat informații de la specialiștii OPTIM AD CALIFICĂRI!

Prin abonarea la Newsletter-ul OPTIM AD CALIFICĂRI, îmi ofer consimțământul pentru:

Sunt de acord ca OPTIM AD CALIFICĂRI să prelucreze datele mele personale comunicate către aceasta, cu scopul informării mele prin intermediul e-mail-ului. Consimțământul în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal este voluntar. Pot revoca acest consimțământ în orice moment, cu efect ulterior, prin dezabonarea de la newsletter-ul Optim Ad Calificări și de asemenea, pot solicita modificarea sau ștergerea completă a datelor cu caracter personal la adresa de e-mail marketing@optimad-calificari.ro. Totodată, consimt că revocarea consimțământului nu afectează legalitatea utilizării datelor înainte de retragerea consimțământului (notificarea nu are impact retroactiv, ci doar începând cu ziua revocării consimțământului). Declar pe proprie răspundere că am înțeles această declarație de consimțământ și sunt de acord cu procesarea datelor mele personale în scopuri de marketing și comunicare.