Marian BOBE

Marian BOBE

Comandor în rezervă și inginer de aviație

”Când faci din plăcere și pasiune un lucru, nici măcar nu-ți trece prin cap ideea de a renunța. ....”

Marian BOBE

Se instalează aproape pe negândite și te ajută să zbori practic peste toate în viață. Pasiunea, de la ea am plecat în scurta noastră sesiune de cunoaștere cu noul formator ce s-a alăturat proiectului OPTIM AD CALIFICĂRI. 

Ne-am dorit pentru voi, cei care veți parcurge cursul de calificare Tinichigiu Structurist de aviație, să luați aminte și cunoștințe bune dintr-o sursă sigură și cu adevărat experimentată. Lucrurile s-au aranjat și ne-am întâlnit cu Marian Bobe, cu care am făcut chimie încă de la primele cuvinte.

Pe noi ne-a cucerit și nu spunem vorbe mari. Acum lăsăm articolul să îl dezvăluie și apoi, de ce nu, să vă împrietenească 🙂  

Încântați de această nouă colaborare, vrem să împărtășim cu cititorii noștri cine este noul formator al cursului de calificare Tinichigiu Structurist de aviație:

Marian BOBE, Comandor în rezervă și inginer de aviație, absolvent al Acedemiei Tehnice Militare din București, master în managementul și ingineria calității. În ultimii 22 de ani ai activității mele profesionale am predat mai multe discipline de specialitate în cadrul Academiei Forțelor Aeriene Henri Coandă din Brașov. Timp de câțiva ani am fost profesor asociat la Universitatea Transilvania, Facultatea TCM, specializarea Inginerie Aerospațială și nu în ultimul rând, timp de 11 ani am predat Principiile zborului la Aeroclubul Teritorial Brașov.

Înainte însă de a deveni profesor, chiar la începutul activității mele profesionale, am lucrat ca mecanic motoare de aviație în uzina de avioane de la Brașov (ICA – Ghimbav). Apoi, timp de 12 ani am pregătit pentru zbor mai multe tipuri de aeronave militare în unitățile de aviație din țară.

Cum v-ați păstrat pasiunea pentru aviație?

Odată ce te-ai infestat cu ”virusul” numit aviației, nu mai ai nicio șansă să scapi de el. Pentru o perioadă de timp, poate să stea într-o stare latentă însă va ieși la suprafață îndată ce vor găsi condiții prielnice.

Ce vă aduce nou postura de formator în cadrul cursului de calificare Tinichigiu Structurist de aviație?

Postura aceasta de formator îmi aduce o nouă provocare și o oportunitate în același timp. Provocarea căreia nu pot să-i rezist este aceea de a-mi testa abilitatea de a adapta cursul la noile cerințe și principii de predare generate de progresul tehnologiei informatice și de necesitatea predării online. În ceea ce privește oportunitatea despre care vorbeam, aceasta constă în faptul că voi putea pune în practică un concept progresist de predare, concept care se bazazează foarte mult pe folosirea de imagini, animații sau clipuri video, pentru explicarea și transmiterea cunoștințelor prin stimularea memoriei vizuale, și mai puțin, spre deloc chiar, pe dictare și luarea de notițe de curs.

Ce vă doriți de la fiecare serie de cursanți?

Îmi doresc să reușesc să-i determin să fie activi, să pună întrebări și să răspundă la întrebările pe care le voi pune. Comportamentul lor pro-activ este o confirmare a faptului că sunt focusați pe ceea ce le predau, iar atenția este ”ingredientul” esențial în înțelegerea cunoștințelor predate. Beneficiul cel mai mare este al cursanților. Odată înțelese noțiunile și conceptele prezentate, acestea se fixează mult mai ușor în memoria lor de lungă durată.

sursă foto: OPTIM AD CALIFICĂRI

Curioși suntem de câteva ingrediente speciale pe care le-ați inserat in acest curs de calificare – Tinichigiu Structurist de aviație - din experiența dumneavoastră:

Da, sunt câteva așa zise ingrediente importante pe care expreriența m-a învățat că este bine să le inserez în cursuri. Voi evidenția câteva dintre ele fără a le ordona în funcție de importanța lor.

  1. Este extrem de important ca participanții la curs să înțeleagă utilitatea asimilării cunoștințelor predate. Trebuie făcuți să conștientizeze că respectivele cunoștințe le sunt necesare în viitoarea meserie. Din acest motiv, la începutul fiecărui curs, dedic câteva minute explicării acestei necesități;
  2. Atenția cursanților în timpul predării este esențială în procesul învățării. Studiile arată că oricât de bun ar fi un profesor sau un orator, nu poate menține trează atenția celor care îl ascultă, mai mult de 40 de minute. Acesta este motivul pentru care la fiecare 40 de minute de predare fac o pauză de 10 minute;
  3. Folosirea imaginilor, a animațiilor sau a clipurilor video explicative, ajută cursanții, pe de o parte, să înțeleagă mai ușor noțiunile predate și pe de altă parte stimulează memoria vizuală lucru care facilitează memorarea de lungă durată. Simpla revedere a imaginilor respective va face cursantul să-și aducă aminte de toate explicațiile primite în timpul predării. Așa se explică de ce nu mai este necesară metoda clasică de luare a notițelor în timpul cursului;
  4. Nu în ultimul rând, este foarte important ca profesorul să aibe capacitatea de a crea și de a menține în timpul cursului o atmosferă destinsă și plăcută.

Sunt secrete ce țin de meseriile din acest domeniu (cum sunt și cele de Mecanic Aviație și Structurist de aviație)?

Nu le-aș numi secrete ci mai degrabă ”condiții sine qua non”. Pot enumera câteva dintre ele:

  • Trebuie să fii pasionat de ceea ce faci ca să poți trece ușor peste dificultățile inerente;
  • Trebuie să fii onest ca să poți recunoaște atunci când nu ști sau nu ai înțeles cum se face o anumită operațiune sau piesă;
  • Trebuie să ai un înalt simț al responsabilității ca să fii în măsură să recunoști atunci când ai făcut ceva greșit.

Personalul calificat în domeniul Aviației, face diferența?

Din experiența de o viață în domeniul aviației, pot afirma fără teama că voi greși, faptul că marea majoritate a celor care activează în acest domeniu, o fac cu plăcere și unii chiar din pasiune. Aceasta cred că este diferența dintre aviație și celelalte domenii de activitate.

sursă foto: facebook.com/comefly.brasov

Ați predat o viață despre aeronave, ce vă determină să nu renunțați?

Când faci din plăcere și pasiune un lucru, nici măcar nu-ți trece prin cap ideea de a renunța. În plus, simt că încă mai pot fi util societății prin împărtășirea cunoștințelor de aviație.

Apropo de vremurile încercate pentru economia oricărei țări la acest moment, cum vă poziționați ca opinie personală?

Charles Darwin, încă de la jumătatea anilor 1800 spunea că ”secretul” supraviețuirii speciilor constă în capacitatea acestora de a se adapta în permanență la condițiile de mediu. Acest lucru implică transformarea, iar transformarea înseamnă evoluție. Mergând pe firul acestei idei, consider că economiile care vor manifesta cea mai mare flexibilitate și adaptare la noile condiții, vor reuși nu numai să supraviețuiască, dar vor înregistra chiar și o evoluție.

Vrei să te înscrii și tu? Află cele mai importante detalii ale cursului de calificare Tinichigiu Structurist de Aviație 

Alte articole recomandate:

cursuri de calificare in constructii_OPTIM AD CALIFICARI BRASOV

CELE MAI BINE PLĂTITE MESERII ÎN CONSTRUCȚII

Printre cele mai căutate și bine plătite calificări sunt cele de fierar betonist sau dulgher care pot să câștige peste 5.000 lei lunar. La fel și buldo – excavatoriștii. Foarte căutați sunt și meșterii în finisaje. Este adevărat, însă, că nivelul mare de câștiguri este pentru cei calificați, cu experiență, care…

Citește mai mult »

Haideți să Povestim puțin despre echipa OAD

Până acum v-am povestit despre activitatea și serviciile noastre care aduc plus valoare persoanelor care doresc să treacă la un nivel superior în carieră. Însă, astăzi vrem să ne cunoaștem mai bine! Să povestim puțin despre noi, oamenii din spatele brandului OAD.
Începem prin a vă spune că…

Citește mai mult »
cursuri de formare profesionala_deducerea cheltuielor

Cheltuielile de formare profesională pot fi deduse la calculul impozitului pe profit?

Angajatorii au obligaţia de a efectua formarea profesională a salariaţiilor, pe cheltuiala acestora cel puţin odată la 2 ani (dacă angajatorul are cel puţin 21 de salariaţi), sau odată la 3 ani dacă numărul angajaţilor este sub 21 de salariaţi.
Vestea bună este că potrivit art. 21 alin. (2) lit. h) din Codul fiscal – “cheltuielile pentru formarea şi perfecţionarea profesională a personalului angajat sunt …

Citește mai mult »
calificare prin evaluare MECANIC AVIAȚIE_Optim AD Calificări

Evaluatori. Mentori. Oameni cu Experiență.

Astăzi vă facem “cunoștință” cu oamenii care ne ajută pe noi, ca organizație și pe voi, ca persoane ce au nevoie de îndrumare, sprijin, recunoaștere și validare profesională – EVALUATORII de competențe profesionale din cadrul centrului OPTIM AD Calificări (OAD).

Citește mai mult »

Abonează-te la newsletter și vei primi regulat informații de la specialiștii OPTIM AD CALIFICĂRI!

Prin abonarea la Newsletter-ul OPTIM AD CALIFICĂRI, îmi ofer consimțământul pentru:

Sunt de acord ca OPTIM AD CALIFICĂRI să prelucreze datele mele personale comunicate către aceasta, cu scopul informării mele prin intermediul e-mail-ului. Consimțământul în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal este voluntar. Pot revoca acest consimțământ în orice moment, cu efect ulterior, prin dezabonarea de la newsletter-ul Optim Ad Calificări și de asemenea, pot solicita modificarea sau ștergerea completă a datelor cu caracter personal la adresa de e-mail marketing@optimad-calificari.ro. Totodată, consimt că revocarea consimțământului nu afectează legalitatea utilizării datelor înainte de retragerea consimțământului (notificarea nu are impact retroactiv, ci doar începând cu ziua revocării consimțământului). Declar pe proprie răspundere că am înțeles această declarație de consimțământ și sunt de acord cu procesarea datelor mele personale în scopuri de marketing și comunicare.