”Avem nevoie de economiști și juriști, dar și de zidari, tencuitori sau instalatori.”

Daniela Kasper

Director General Kasper Development

Interviu Daniela Kasper, Director General al uneia dintre cele mai puternice companii imobiliare din România, Kasper Development
OPTIM AD CALIFICĂRI

OPTIM AD CALIFICĂRI

“Trebuie să acordăm aceeaşi atenţie şi valoare tuturor meseriilor”,

spune Daniela Kasper, Director General al uneia dintre cele mai puternice companii imobiliare din România, Kasper Development.

Angajator important la nivel regional, Daniela Kasper mizează pe strategii de recrutare, specializare și fidelizare a resurselor umane pentru a asigura viitorul organizației. O problemă ar fi faptul că tinerii par să ocolească în ultimii ani acest domeniu, speriați, printre altele, de veniturile mici sau de lipsa perspectivelor de dezvoltare. Pe piaţa din România există, însă, muncitori calificați și cu experiență, care obțin salarii de nivel european şi au șanse bune de dezvoltare personală, inclusiv în zona antreprenorială. E drept că ponderea acestora este destul de mică în totalul lucrătorilor activi în acest sector. Pentru a inversa acest raport, investiția în educație devine un element esențial. În plus, “tehnologiile bazate pe Inteligență Artificială vor revoluționa domeniul imobiliar în următoarea decadă, favorizând apariția unor concepte inovatoare de locuire. Iar aceste schimbări vor readuce sectorul în atenția tinerei generații”, spune Daniela Kasper.

Care considerați că sunt cauzele crizei forței de muncă în construcții și, mai important, cum credeți că ar putea fi atenuat acest dezechilibru?

Criza este, de fapt, rezultatul unei lungi perioade de funcționare defectuoasă a unui sistem de planificare care ignoră atât importanța procesului de formare, cât și estimările reale cu privire la nevoile fiecărei industrii. Statisticile anuale arată că din totalul locurilor de muncă disponibile în România într-un anumit moment, aproape 70 la sută sunt destinate absolvenților de liceu și școli profesionale. Autoritățile, însă, continuă să neglijeze colegiile tehnice și atelierele. Probabil că o rezolvare reală, pe termen lung, ar fi ca Ministerul Educației să reconsidere rolul şi importanţa şcolilor de meserii, implicând și sectorul privat în acest proces de formare. Doar împreună, într-un parteneriat între politic și economic, se vor putea găsi soluții inteligente pentru renașterea unui concept funcțional de formare profesională.

Atât formatorii, cât și antreprenorii, se plâng că domeniul construcțiilor nu mai este, de fapt, atractiv pentru tineri, în primul rând pentru că salariile sunt mici, iar perspectivele incerte...

Sursă foto: arhivă personală Daniela Kasper

Pe piaţa din România există muncitori calificați și cu experiență, iar aceștia obțin salarii la nivel european şi au perspective bune de dezvoltare personală, inclusiv în zona antreprenorială. Din păcate, societatea pare să valorizeze, cel puțin la nivel retoric, performanțele intelectuale, în defavoarea celor obținute prin abilități manuale. Este necesară o campanie de comunicare pentru schimbarea acestor mentalități, astfel încât zona profesională să devină o alegere prioritară. 

Ideea de a avea o meserie este acum un fel de plan B sau C și apare în discuție abia în cazul în care cineva eșuează în alte domenii. Sigur că avem nevoie de academicieni, ingineri, medici, jurişti sau economişti, în aceeaşi măsură în care avem nevoie de structurişti, zidari, tencuitori sau instalatori. Trebuie să acordăm aceeaşi atenţie şi valoare tuturor meseriilor. Oricum vom fi obligați să o facem, în momentul în care dezechilibrele create în sistem vor deveni critice.

Spuneați că și industria se va schimba, dezvoltând concepte noi, adaptate fluxurilor de lucru actuale. Ne puteți da un exemplu?

Tehnologiile bazate pe Inteligență Artificială vor revoluționa domeniul construcțiilor, favorizând apariția unor noi concepte de locuire. Aceste trenduri vor duce la rezolvarea multor probleme și vor readuce acest sector în atenția tinerei generații. Structurile modulare, de pildă, se numără printre conceptele care câștigă teren într-un domeniu din ce în ce mai interesat de eficientizare. În măsura în care tinerii vor fi interesați să le cumpere și să le locuiască, tot ei vor fi interesați să le construiască, asumându-și pentru asta cicluri complexe de formare și perfecționare, alături de stagii practice care să le asigure experința în producție. Tehnologia, în special zona VR-ului, va atrage, fără îndoială, generaţiile milenialilor, generaţiile Y şi Z, iar ei vor veni cu idei noi, care vor revoluţiona în continuare această industrie. Acestea vor diversifica seria specializărilor posibile pentru tinerii care vor dori să se îndrepte în viitor spre acest domeniu.

Alte articole recomandate:

Ai experiență? Cunoști meseria dar nu ai calificare?

Solicită și TU recunoașterea cunoștințelor dobândite la locul de muncă!

SIMPLU. RAPID. AUTORIZAT.

CONTACT

0748 403 890 / 0756 169 119
office@optimad-calificari.ro
Luni - Vineri, 9:00- 17:00

Ne găsești aici

Bl. Mihail Kogalniceanu nr. 23, bl. C7,
et.6, birou 603 (vis-a-vis de AFI Mall)
Centru Civic, Brașov
OPTIM AD CALIFICĂRI

cursuri de calificare profesionala Brasov, curs mecanic aviatie acreditat, cursuri de calificare acreditate, calificare fara curs Brasov, diploma calificare fara curs, cele mai cautate cursuri de calificare, diplome recunoscute de Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei

Abonează-te la newsletter și vei primi regulat informații de la specialiștii OPTIM AD CALIFICĂRI!

Prin abonarea la Newsletter-ul OPTIM AD CALIFICĂRI, îmi ofer consimțământul pentru:

Sunt de acord ca OPTIM AD CALIFICĂRI să prelucreze datele mele personale comunicate către aceasta, cu scopul informării mele prin intermediul e-mail-ului. Consimțământul în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal este voluntar. Pot revoca acest consimțământ în orice moment, cu efect ulterior, prin dezabonarea de la newsletter-ul Optim Ad Calificări și de asemenea, pot solicita modificarea sau ștergerea completă a datelor cu caracter personal la adresa de e-mail marketing@optimad-calificari.ro. Totodată, consimt că revocarea consimțământului nu afectează legalitatea utilizării datelor înainte de retragerea consimțământului (notificarea nu are impact retroactiv, ci doar începând cu ziua revocării consimțământului). Declar pe proprie răspundere că am înțeles această declarație de consimțământ și sunt de acord cu procesarea datelor mele personale în scopuri de marketing și comunicare.