ÎNTREBĂRI FRECVENTE

DESPRE EVALUAREA COMPETENȚELOR PROFESIONALE 

– soluția autorizată prin care poți obține calificarea în baza cunoștințelor dobândite în experiența ta de muncă

DA, centrul de evaluare şi certificare a competenţelor profesionale OPTIM AD Calificări (OAD) este autorizat de către Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei, prin intermediul Autoritatii Nationale pentru Calificari (ANC – fostul CNFPA/CNCFPA) să organizeze programe de evaluare şi să certifice competenţele profesionale obţinute pe alte căi decât cele formale pentru ocupații/calificări din diverse domenii, precum: Construcții, Instalații, Auto, Aviație, Industrie ș.a. Vezi AICI lista programelor din portofoliu.

Pentru și mai multă claritate în acest subiect am extras art. 45 din  Ordonanţa nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulţilor, care prevede:

  1. Evaluarea şi certificarea competenţelor profesionale obţinute pe alte căi decât cele formale se fac în centre de evaluare a competenţelor profesionale.
  2. Autoritatea Naţională pentru Calificări autorizează şi monitorizează centrele de evaluare a competenţelor profesionale.
  3. Autoritatea Naţională pentru Calificări evaluează şi certifică evaluatorii de competenţe profesionale,evaluatorii de evaluatori şi evaluatorii externi.
  4. Procedura de evaluare şi certificare a competenţelor profesionale obţinute pe alte căi decât cele formale este aprobată prin ordin comun al ministrului muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice şi al ministrului educaţiei naţionale şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Calificări din care poți ușor alege pe cea în care ai nevoie de recunoaștere profesională în țară și în toate statele membre UE. În contextul economic actual, ca să fii relevant în munca ta, ai nevoie de calificare. Centrul OAD are o soluție pentru tine, dacă încă nu deții dovada calificării în meseria pe care o practici sau ai practicat-o.

Sunt zeci și mii de oameni care știu astăzi meserii valoroase și nespus de bănoase. Pentru ei și pentru oricine are ochi să citească și urechi să audă, scriem aici cei 4 pași simpli de urmat pentru a obține calificarea prin evaluare:

  1. Îți alegi programul de calificare pentru care vrei să susții evaluarea

Înaine să investeşti bani şi timp într-un curs de lungă durată, poţi să “arunci” o privire în portofoliul OPTIM AD CALIFICĂRI și de acolo să-ți alegi calificarea dorită pentru meseria pe care o stăpânești foarte bine (ai acces gratuit în lista de calificări publicată pe site-ul oficial al centrului) și te înscrii online sau telefonic.

Te scuteşti de timp dintr-o singură mişcare, și primești informatii personalizate direct pe cazul tău, de la oricine din echipa OAD.

2. Te înscrii efectiv la sesiunea de evaluare organizată de centru

Dacă ai înţeles deja importanţa calificării, dar efectiv nu mai ai timp să faci tu totul, pune pe altcineva! Reprezentanții centrului OAD te asistă în preluarea documentelor necesare înscrierii și îți vor trimite confirmarea înscrierii tale pe email. Ulterior împreună cu ei faci programarea în calendarul de sesiuni evaluare ale centrului.

3. Susții examenul în cadrul sesiunii de evaluare programate

Ne faci apoi o vizită la centru, la data anterior programată pentru evaluare și susții testarea scrisă (tip grilă) și proba practică (pe șantier sau la o unitate de profil). Ai posibilitatea de a solicita certificarea pentru o singură competență, un grup sau toate competențele aferente calificării. Timpul alocat susținerii testului scris este de 100 minute.

4. Noi îți eliberăm certificatul, iar tu îți fructifici șansele mai bune în muncă 

Nu e o promisiune fermă, ci o certitudine. După absolvirea sesiunii de evaluare, revii la sediul centrului OPTIM AD CALIFICĂRI pentru ridicarea certificatului de competențe profesionale, ce atestă calificarea ta. Acest certificat este emis de A.N.C. (Autoritatea Națională pentru Calificări) și recunoscut în țară și apostilat în toate statele membre UE.

Dacă în acest articol este ceva util și dorit și de ceilalți colegi ai tăi de muncă, nu ezita să distribui și lor informațiile. Sunt șanse mari să prindeți împreună oferte dedicate pe aceste programe de calificare.

Ai nişte super avantaje dacă obții certificatul ce îți atestă calificarea prin evaluarea cunoștințelor dobândite în experiența ta de muncă.

  • Vă oferă recunoașterea competenţelor profesionale pe piața muncii, indiferent de modul în care acestea au fost dobândite;
  • obțineți dovada calificării prin susţinerea unui examen;
  • NU necesită participarea la un curs de formare profesională;
  • se bazează pe ceea ce dumneavostră sunteți capabil să faceți în condiţii reale de muncă;
  • evaluarea este efectuată de către evaluatori de competențe profesionale (specialişti în domeniu), certificaţi de către A.N.C. (Autoritatea Naţională pentru Calificări);
  • programul de evaluare poate fi organizat când există minim 1 candidat înscris, nefiind necesară completarea unei grupe (ca în cazul programelor de formare profesională);
  • se desfăşoară după un program flexibil, stabilit împreună cu dumneavostră, fără să vă afecteze programul de muncă;
  • durează numai câteva zile;
  • certificatul obținut vă oferă dreptul legal de muncă și este recunoscut atât la nivel naţional cât şi internaţional (prin apostilare).

Centrul OPTIM AD CALIFICări Brașov este autorizat A.N.C. și are în portofoliu 44 de programe de calificare 

Calificări din care poți ușor alege pe cea în care ai nevoie de recunoaștere profesională în țară și în toate statele membre UE. În 2021, ca să fii relevant în munca ta, ai nevoie de calificare. Centrul OAD are o soluție pentru tine, dacă încă nu deții dovada calificării în meseria pe care o practici sau ai practicat-o.

Precizăm angajatorilor faptul că evaluarea competenţelor oferă garanţia că o persoană a demonstrat că are cunoştinţele şi deprinderile necesare efectuării  unor activități de muncă. Demonstrarea competențelor se realizează, prin susținerea unor probe teoretice și practice.

Cu toate că funcţia principală a evaluării competenţelor este să certifice competenţa şi să acorde recunoaştere profesională unei persoane, ea mai poate fi utilizată şi în alte scopuri cum ar fi:

  • recrutarea personalului într-o întreprindere sau instituţie;
  • selectarea personalului pentru diferite funcţii dintr-o organizaţie;
  • determinarea nivelului de pregătire al unei persoane care parcurge un curs sau program de formare profesională;
  • direcţionarea şi urmărirea perfecţionării profesionale a personalului;
  • identificarea unor noi utilizări ale deprinderilor deja existente într-o organizaţie în vederea unei restructurări;
  • diagnoza performanţelor angajaţilor dintr-o companie sau instituţie oarecare.

REȚINEȚI: Serviciile de evaluare a competențelor profesionale se adresează angajaților sau grupurilor care dețin competențe în anumite meserii/ocupații (cunosc mesria), dar nu dețin un certificat de calificare doveditor.

Citește AICI ce alte beneficii îți aduce acest sistem de calificare.

Te invit să descoperi cele 5 lucruri de care trebuie să ții cont atunci când alegi un curs de formare profesională sau un program de calificare prin evaluare:

LIMBAJ DE SPECIALITATE RELEVANT

Atunci când alegi un curs de formare profesională sau un program de calificare prin evaluare este important să afli ce limbaj de specialitate îți va fi transmis. Informează-te dacă ceea ce îți oferă Centrul de Calificare sau de Evaluare te va ajuta să ții pasul cu cerințele de pe piața muncii.

TRAINERI ȘI EVALUATORI CU EXPERIENȚĂ

Alege programe de calificare ce îți oferă informații corect, din surse verificate, transmise de oameni cu experiență sau care să îți ofere posibilitatea de a fi evaluat de specialiști autorizați în domeniul dorit de tine.

Spre exemplu: experiența medie pe care o dețin evaluatorii OAD este cuprinsă între 10 și 17 ani – profesioniști în adevăratul sens al cuvântului care se află în postura perfectă de a forma și/sau valida alți profesioniști necesari pe piața muncii.

Acest aspect reprezintă un Plus Valoare pentru viitorul tău angajator atunci când trebuie să aleagă între tine si alți participanți la interviul de angajare.

Profesionalismul și notorietatea specialiștilor care-ți validează cunoștințele și mediul optim în care se desfășoară întregul proces de evaluare garantează viitorului tău angajator faptul că TU reprezinți cartea lui câștigătoare.

ABORDARE PRACTICĂ

Teoria este importantă, dar practica este esențială. Tocmai de aceea trebuie să acorzi atenție acelor centre de formare și evaluare care îți oferă posibilitatea de a pune în practică cunoștințele dobândite sau deja deținute. Menționarea competențelor practice pe diploma de calificare obținută la finalul procesului de formare profesională (cursului) sau evaluare (certficării în baza experienței acumulate prin practicarea meseriei), te va ajuta să te integrezi cu o mai mare ușurință pe piața muncii.

Informația următoare îți poate fi utilă: Pentru fiecare calificare OAD are încheiat protocoale de colaborare cu societăți de profil ce își desfășoară activitatea în domeniul în care se face evaluarea. Acestea ne pun la dispoziție toate dotările necesare ca tu să ne demonstrezi într-un mod organizat, facil, într-un timp cât mai scurt că stăpânești meseria. Colaborăm numai cu societăți verificate și acceptate anual de către A.N.C. (Autoritatea Națională pentru Calificări). 

COSTURI SUPLIMENTARE

Când alegi un furnizor de formare sau evaluare profesională, ia în calcul toate aspectele ce te vor determina să bagi mâna adânc în buzunar. Nu te lăsa impresionat doar de prețul mic afișat de compania respectivă. Există posibilitatea să existe niște costuri suplimentare de care să afli doar la eliberarea diplomei de calificare.

De reținut: Un curs de formare profesională cu predare în sala de clasă poate dura între 5 și 12 luni, timp în care tu trebuie să te prezinți de fiecare dată într-o locație specifică. Calculează tu cât te costă toate aceste drumuri făcute! Întrebarea mea este: De ce să pierzi timp prețios și bani mai mulți dacă tu deja ai învățat meseria la locul de muncă?

Un program de calificare prin evaluare a competențelor deținute într-un domeniu specific, nu necesită participarea la curs, se bazează pe ceea ce știi deja să faci, poate dura cel mult 4-5 zile, iar la final obții o diplomă care are aceeași valoare ca cea obținută în 5-12 luni. Tu decizi ce este mai avantajos pentru tine!

POSIBILITATEA DE A FI ANGAJAT DUPĂ TERMINAREA CURSULUI

Care sunt șansele de a mă angaja după finalizarea cursului de formare sau a celui de evaluare? Aceasta trebuie să fie una dintre cele mai importante întrebări pe care trebuie să ți le adresezi atunci când alegi un furnizor de formare sau de evaluare profesională. La urma urmei, scopul unui curs este acela de a obține mai ușor un loc de muncă sau de a dobândi niște competențe sau calificări ce te vor ajuta să-ți crești nivelul salarial.

Din acest punct de vedere OptimAD Calificări îți oferă la finalul procesului de evaluare o diplomă recunoscută la nivel național și internațional care te califică pentru meseria pe care o practici acum sau ai practicat-o în trecut.

Mai mult decât atât, noi colaborăm cu numeroase companii ce caută în permanență noi angajați cu experiență demonstrată de muncă, care să li se alăture. În acest sens, la rubrica JOBURI PARTENERI de pe site-ul OptimAD poți găsi o varietate de locuri de muncă.

BENEFICIILE DE DUPĂ TERMINAREA CURSULUI

Am terminat cursul. Și acum? Exact. Acum ce urmează să faci? Este foarte important ca furnizorul unui program de formare sau evaluare profesională să păstreze legătura cu clienții lor prin orice mijloace posibile, mai ales dacă această comunicare continuă are în vedere informarea clienților cu privire la anumite beneficii ce îi vizează în mod direct.

OptimAd Calificări s-a gândit și la acest lucru. Din acest motiv:

  • oferim o gamă variată de locuri de muncă prin intermediul companiilor cu care colaborăm;
  • oferim soluții complete pentru toti cei care ne trec pragul: de la consiliere, suport tehnic și administrativ în alegerea programului optim pentru ei, evaluarea competentelor și /sau formarea profesională, eliberarea diplomei, până la avizarea, apostilarea și traducerea certificatului obținut.
  • informăm clienții noștri de fiecare dată când avem o reducere substanțială care poate fi de folos acestora sau prietenilor care au nevoie de o calificare;
  • spargem barierele de tip furnizor-client și oferim un sfat prietenesc, ori de câte ori ne este solicitat;
  • ne interesăm de parcursul profesional al clienților noștri. Dorim să ne asigurăm că certificatul de calificare obținut de către aceștia i-au ajutat în îndeplinirea scopului propus, fie în țară sau străinătate.

Alege înțelept și fii bine informat atunci când optezi pentru un Centru de Formare sau de Evaluare Profesională!

Nu privi doar prețul! Ia în calcul întreaga investiție realizată, reflectează la beneficiile obținute și acordă o mică atenție și interesului manifestat de către furnizor pentru bunăstarea clienților acestora, întrucât “În vremuri ca acestea vor câștiga firmele care vor renunța la a fi cele mai bune DIN lume, pentru a deveni cele mai bune PENTRU lume”. (Mark Cole)

  1. INSCRIEREA

Te inscrii la programul de calificare  pentru care dorești certificarea.

O poti face online accesand sectiunea ÎNSCRIERI,  pe  adresa de email inscrieri@optimad.calificari.ro, telefonic sau pe Whatsapp (0756169119 sau 0748403890 ).

  1. PROGRAMAREA EVALUARII

Dupa validarea inscrierii stabilim impreuna perioada in când vei fi evaluat.

  1. SUSTINERE EVALUARE (examen)

Te prezinți la centrul Optim AD  Calificări din Brasov, la data programata, pentru a susține probele de evaluare teoretice și practice.

  1. ELIBERARE CERTIFICAT

Ridici certificatul de competențe profesionale care atesta calificarea pentru meseria in care ai fost evaluat.

Deoarece tariful variază în funcţie specificul și de complexitatea ocupației/calificării, vă rugăm să ne solicitați oferta de preț utilizând datele din cadrul secţiunii CONTACT.

Costul programului include toate taxele aferente evaluării, certificării și eliberării certificatului de competențe profesionale.

Sesiunile de evaluare pot fi organizate saptămânal.

Evaluările se programează în funcţie de disponibilitatea dumneavoastră şi a evaluatorului desemnat de Centru, fără a vă afecta programul de lucru.

Eşti interesat de un program de calificare în baza experienței (prin evaluare, fără curs)?

Te rugăm să te înregistrezi prin completarea formularului de înscriere. Completarea formularului  semnifică transmiterea datelor de contact la care te putem anunţa cu privire la organizarea unei noi sesiuni de evaluare şi nu presupune alte obligaţii din partea ta.

De asemenea, poţi urmări calendarul sesiunilor deja programate la secţiunea ÎNSCRIERI.

Dorești să te înscrii/programezi la EVALUARE?

Te rugăm să transmiți

  1. pe adresa de e-mail inscrieri@optimad.calificari.ro

sau

  1. pe WhatsApp la nr. 0756169119  /  0748403890

sau

  1. la Secretariatul Centrului de evaluare Optim AD Calificări  (Vezi secţiunea CONTACT),

următoarele documente:

  • Copie carte identitate;
  • Copie certificat naştere;
  • Copie act studii 
  • Copie certificat căsătorie (doar în cazul schimbării numelui în urma căsătoriei),

urmând să te contactăm pentru a programa de comun acord perioada evaluării.

Taxa pentru evaluare / curs se poate achitata:

1. cu numerar la Secretariatul Centrului de evaluare Optim AD Calificari din Brașov (Centru Civic, Bld. Mihail Kogalniceanu nr. 23, Bl C7, et. 6, ap.  603),

sau

2. prin virament bancar  (IBAN RO76BTRLRONCRT0518598701, Banca BANCA TRANSILVANIA) în baza facturii fiscale emise de Centru dupa validarea* înscrierii.

*Înscrierea este considerată validă după primirea și verificarea documentelor dumneavoastră.

Da, prezența este obligatorie la sesiunile de evaluare organizate cu scopul certificării competențelor dobândite la locul de muncă sau alte căi non formale.

Vestea bună este că o sesiune de evaluare durează numai câteva zile, reprezentând o soluție eficentă pentru toate persoanele care practică o meserie însă sunt încadrate pe alte posturi din cauza lipsei unei diplome de calificare.

Fiecărui program îi corespunde un nivel de calificare. Acces-ul la programul de calificare se face în baza actului de studii, în funcție de nivelul calificării (I,II sau III). 

Vrei să afli nivelul de calificare și studiile necesare  pentru obținerea calificării vizate de tine?

Alege din portofoliu calificarea dorită apoi accesează pagina de prezentare a programului unde vei regăsi studiile minime necesare pentru înscriere.

Ce inseamnă “act de studii”? Ce tip de documente se acceptă pentru demonstrarea nivelului minim de studii?

Actul de studii este solicitat pentru a certifica indeplinirea nivelului minim de studii pentru cursul urmat. Ca si acte doveditoare, actul de studii poate fi orice certificat, diploma, adeverinta sau foaie matricola din care sa reiasa faptul ca ati absolvit nivelul minim de studii pentru a participa la cursul respectiv.

Adeverinţa medicală NU este necesară pentru înscrierea la cursurile de calificare sau la sesiunile de evaluare organizate de către Centrul OPTIM AD CALIFICĂRI.

Conform legislatiei in vigoare, nivelurile de calificare din Romania sunt:


Nivelul 1 de calificare – Lucrator / muncitor: Activitatea se caracterizeaza prin rutina si sarcini de lucru previzibile. Cunostintele detinute sunt de baza iar aplicarea acestora se face intr-o maniera directa.

Nivelul 2 de calificare – Muncitor calificat: Activitatea este caracterizata de sarcini de lucru nerutiniere si presupun responsabilitati si munca in echipa. Sarcinile implica aplicarea cunostintelor in activitatea profesionala intr-o maniera aplicativa.

Nivelul 3 de calificare –  Activitatea presupune sarcini de lucru diverse si complexe care exclud rutina. Sarcinile de lucru implica aplicarea cunostintelor intr-o arie extinsa a activitatii profesionale, luarea unor decizii, munca in echipa si atributii de coordonare.

În reglementarea exercitării oricărei meserii este nevoie de stabilirea unui ansamblu de norme, un „nivel optim” de competenţe profesionale şi de activitate care să reglementeze calitatea muncii şi să îi asigure eficienţa. Aceste norme se definesc prin stabilirea anumitor standarde.

Având la bază Clasificarea Ocupaţiilor din România, au fost elaborate standardele ocupaţionale care stabilesc, pentru fiecare meserie în parte, ansamblul de competenţe (ce trebuie să ştie şi să facă angajatul) şi nivelurile de performanţă (cât de bine trebuie să ştie şi să facă) cerute pentru practicarea unei profesii.

Standardele ocupaţionale cuprind descrierea domeniilor de competenţă şi a unităţilor de competenţe corespunzătoare. Pe baza acestora, angajatorul (întreprindere, firma etc.)  evaluează persoanele la angajare sau pe parcursul dezvoltării carierei lor şi stabileşte masura în care acestea au capacitatea de a desfăşura eficient activităţile de muncă cerute de ocupaţia pe care o au.

Concret, Standardele ocupaționale sunt documentele care stau la baza desfășurării cursurilor de calificare precum și a evaluărilor de competențe profesionale organizate de Centrul OPTIM AD CALIFICĂRI. Sunt documentele pe baza cărora se elaborează intrumentele utilizate la evaluarea teoretică și practică, în baza cărora se autorizează centrul pentru meseriile solicitate de piața muncii și pe baza cărora se emit certificatele de competențe profesionale.

Dovezile de competență se colectează prin aplicarea unor metode de evaluare, de exemplu: 

  • test scris  (proba scrisă), 
  • interviu, 
  • observare directă a activităților pe care le realizezi în condiții reale sau simulate de muncă (proba practică); 
  • un proiect, lucrări realizate anterior procesului de evaluare (portofoliu de lucrări) sau imagini de la locul de muncă ( dacă aveți); 
  • raport din partea altor persoane (recomandare din partea unui coleg de muncă sau superior). 

Evaluarea competenţelor profesionale este procesul de colectare a informaţiilor necesare pentru stabilirea competenţei şi judecarea lor în raport cu cerinţele standardului ocupaţional pentru o ocupaţie sau calificare data și constă în testarea cunoștințelor teoretice (examen scris şi oral) şi a deprinderilor practice (observare în condiții reale de muncă, simulări sau demonstraţii, proiecte, portofoliu).

Concret, evaluarea competenţelor profesionale reprezintă modalitatea rapidă de recunoaștere şi certificare a competenţelor profesionale dobândite la locul de muncă, prin studiu individual sau alte căi nonformale/ informale, fiind recomandată tuturor persoanelor care știu o meserie dar nu dețin dovada calificării (certificat de absolvire / certificat de calificare / certificat de competenţe).

Metoda de evaluare este tehnica prin care se culeg dovezi de competenţă. Metodele de evaluare recomandate sunt: autoevaluarea, observarea directă, întrebările orale, testul scris, proiectul, simularea sau demonstraţia structurată, rapoarte din partea altor persoane, portofoliul de lucrări realizate anterior evaluării.

Metodele de evaluare utilizate de Centrul de evaluare OPTIM AD CALIFICARI evidenţiază faptul că un candidat are cunoştinţele şi deprinderile necesare efectuării activităţilor de muncă şi, mai ales, are capacitatea de a obţine rezultatele aşteptate în urma efectuării acestor activităţi.

Cu alte cuvinte, metodele de evaluare evidenţiază:

  • Cunoştinţele şi deprinderile corespunzătoare unităţii sau grupului de unităţi evaluate
  • Capacitatea de înţelegere şi discernământul candidatului
  • Atitudinea acestuia în diferite situaţii de muncă
  • Capacitatea de adaptare la mediul de muncă în vederea obţinerii rezultatelor aşteptate
  • Capacitatea de a acţiona eficace în situaţii neprevăzute.

EVALUATORI de competențe profesionale, specialiști  in domeniul în care soliciți evaluarea. Aceștia sunt certificați la fiecare 4 ani  de către Centrul Național de creditare (CNA) prin Autoritatea Naţională pentru Calificări.

Certificat de competențe profesionalerecunoscut la nivel național de către Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei, în baza Ordonanței Guvernului nr. 129/2000, iar tradus și apostilat este recunoscut la nivel internațional.

Extras din Ordinul Ministrului Educaţiei și Cercetării și al Ministrului Muncii, Solidarităţii Sociale și Familiei nr. 3329/81/2005

ART. 33

  1. Persoanele declarate competente în urma procesului de evaluare primesc un certificat de competențe profesionale, pentru unitățile de competență în care au fost declarate competente.
  2. Persoanele declarate competente pentru toate unităţile de competenţă specifice unei ocupaţii sau calificări primesc un certificat de competenţe profesionale care cumulează toate competenţele profesionale specifice acelei ocupaţii sau calificări în conformitate cu standardul ocupaţional, respectiv standardul de pregătire profesională.
  3. Certificatele menţionate la alin. 2 au aceeaşi valoare ca şi certificatele de absolvire, respectiv de calificare cu recunoaştere naţională, eliberate în sistemul formal de formare profesională.

DA. Pentru a obţine certificatul de competenţe profesionale este nevoie doar de cunoaşterea meseriei pentru care se dorește certificarea.

Familiari birocrației, atunci când ni se expun variante alternative simple și rapide, punem la îndoială autenticitatea acestora și existența unui cadru legal care să le reglementeze. În acest context, Certificatul de Competențe Profesionale, alternativa Certificatului de Calificare Profesională, obținut prin procesul de evaluare a competențelor profesionale dobândite pe alte căi decât cele formale (studiu individual, experiența la locul de muncă, etc.) este des pus sub lupă.

Cu riscul de-a ne repeta, din punct de vedere al finalității procesului, nu exista nici o diferență între Evaluarea Competențelor Profesionale și Cursurile de Calificare. Certificatele obtinute atât în urma unui curs de calificare sau a unui curs de inițiere/perfecționare și cele obținute în urma sușținerii unei evaluări de competente profesionale sunt echivalente. Diferența esențială este că prin procesul de evaluare și certificare competențele sunt demonstrate/certificate, în timp ce, prin formarea profesională acestea sunt formate. Și mai concret, formarea profesională se adreseaza persoanelor care doresc să învețe o meserie, în timp ce evaluarea competențelor se adresează acelor persoane care au deja experiență în muncă și urmăresc, în principal, obținerea unui certificat care să le ateste competențele.

Așadar, îți spunem noi AICI cum verifici, fără prea multe bătai de cap, validitatea Certificatului de Competențe Profesionale.

 

Certificatul se eliberează în termen de o săptămână de la finalizarea evaluării.

Diploma poate fi eliberată doar titularului, în baza cărții de identitate, în original. În situaţia în care acesta nu poate ridica certificatul din diferite motive poate împuternici o persoană să facă acest lucru în numele său. Împuternicirea se face prin procură notarială specială, care poate fi încheiată la orice notar public de pe teritoriul României sau din străinătate.

Nu există costuri suplimentare. Taxa de evaluare cuprinde toate costurile calificării în baza experienței de muncă (sustinerea testului scris, accesul la proba practică, coffee corner-ul, emiterea și eliberarea diplomei, emiterea și eliberarea adeverințelor ce atestă înscrierea la evaluare, dacă este cazul).

Este suficientă cunoaşterea meseriei pentru care se doriți evaluarea şi certificarea competenţelor profesionale. Nu este neapărat necesar să lucrați în domeniu la momentul evaluării, dar este necesară experienţă anterioară în domeniul respectiv.

În condiţiile în care nu promovați o proba de evaluare, aveți dreptul să participați la o alta probă, asemănătoare ca structură, conţinut şi nivel de dificultate.

Am scris un articol ce conține informații utile pe acest subiect. Citește-l AICI

Certificatele sunt recunoscute şi au valabilitate la orice angajator de pe teritoriul României sau al statelor membre UE.

Baza legală: art. 33 din ordinul 4543/2004 Min. Muncii și Min. Educației privind aprobarea procedurii de evaluare și certificare a competențelor profesionale dobândite prin alte căi decât cele formale). 

Certificatele de competențe profesionale obţinute în urma evaluărilor organizate de OPTIM AD CALIFICĂRI au valoarea certificatelor de calificare / absolvire obținute în urma cursurilor de formare profesionale. Acestea au regimul actelor de studii și fac dovada calificării pentru meseria în care ați fost evaluat.

Cu alte cuvinte, Certificatele de competențe profesionale sunt recunoscute de toate autoritățile din România, inclusiv de RAR (Registrul Auto Român), ANRE (Autoritatea pentru Reglementarea Energiei), Min. Turismului, ISCIR (Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat).

Certificatele de competențe profesionale obţinute în urma evaluărilor organizate de OPTIM AD CALIFICĂRI sunt recunoscute pe plan naţional (de orice instituţie sau autoritate) şi pe plan european. Pentru recunoaşterea în afara României poate fi necesară apostilarea certificatului şi traducerea acestuia în limba ţării unde se utilizează.

Optim AD Calificări îți ia de pe umeri povara hârțogăriilor și a interacțiunii cu instituțiile statului. Realizăm, în numele tău, toate demersurile necesare în vederea avizării, apostilării, traducerii și legalizării Certificatului de Competențe Profesionale. Rezumăm totul la o singură deplasare la Biroul Notarial Public unde ne împuternicești în vederea procedurii. Ne găsești ușor dacă vrei să ne dai de lucru. Vrei detalii despre costul seriviciilor apostilare? Intră în contact cu noi.

Ai și alte întrebări?

Te rugăm să completezi formularul de contact iar noi îţi vom răspunde în cel mai scurt timp.

Niciodată nu a fost mai simplu

OBȚINE CALIFICAREA ÎN 4 PAȘI prin evaluare, fără curs

cursuri de calificare profesionala Brasov, curs mecanic aviatie acreditat, cursuri de calificare acreditate, calificare fara curs Brasov, diploma calificare fara curs, cele mai cautate cursuri de calificare, diplome recunoscute de Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei

ÎNSCRIERE

Alege programul de calificare pentru care dorești să obții certificatul de calificare, apoi completează FORMULARUL DE ÎNSCRIERE.

Portofoliu cu 44 programe de calificare

Acum în OFERTĂ 4+1 GRATUIT Zidar, Zugrav, Dulgher, Faianțar, Electrician, Buldoexcavatorist
Vreau ofertă

PROGRAMARE

Te înscrii la programul dorit și primești pe email confirmarea. Apoi te vom contacta pentru a stabili împreună perioada când vei fi evaluat.

OBȚII CALIFICAREA,
FĂRĂ CURS

Poți fi evaluat chiar dacă nu ai urmat un curs de formare profesională în domeniu! Evaluarea se bazează pe experiența și cunoștințele pe care le deții deja.
Vreau detalii

EVALUARE

Te prezinți la sediul OPTIM AD CALIFICĂRI în Brașov, la data programată, pentru a susține evaluarea (test scris, întrebări orale, probă practică).

VALIDAREA EXPERIENȚEI

Evaluare (testare) la care te poți înscrie chiar dacă nu ai absolvit un curs, acesta se bazează pe ceea ce demonstrezi că știi să faci, sau ai învățat la locul de muncă sau din alte resurse.

Constă în susținerea unui test scris (tip grilă) și a unei probe practice la o societate de profil.

Vreau detalii

ELIBERARE CERTIFICAT

Ridici certificatul de competențe profesionale care atestă calificarea pentru meseria în care ai fost evaluat.

DIPLOMĂ RECUNOSCUTĂ

Certificatul de competențe profesionale are valoarea celui de calificare și este recunoscut atât în țară cât și în străinătate.
Vreau detalii

Ai experiență? Cunoști meseria dar nu ai calificare?

Solicită și TU recunoașterea cunoștințelor dobândite la locul de muncă!

SIMPLU. RAPID. AUTORIZAT.

CONTACT

0748 403 890 / 0756 169 119
office@optimad-calificari.ro
Luni - Vineri, 9:00- 17:00

Ne găsești aici

Bd. Mihail Kogălniceanu nr. 11, bloc C1 (lângă CNAS Brașov), et. 3, ap. 2,
Centru Civic, Brașov
OPTIM AD CALIFICĂRI