What is Lorem Ipsum?
Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages, and more recently with desktop publishing software like Aldus PageMaker including versions of Lorem Ipsum

Ludmila SOCACIU

Ludmila SOCACIU

Coordonator Centru Evaluare OPTIM AD CALIFICĂRI, Brașov

NOU în portofoliu: Instalator panouri fotovoltaice

România face parte din rândul țărilor care doresc alinierea la standardele europene și nu numai. Ce înseamnă acest lucru? Faptul că viziunea europeană/mondială trebuie să se reflecte și în strategiile de dezvoltare ale României. 

Una dintre cele mai importante strategii de la nivel mondial este conversia energiei solare. Această formă de energie este principala speranță pentru asigurarea necesarului de energie pe termen lung, cu efecte minime asupra mediului.   

Pentru a vă face o idee despre impactul uriaș pe care îl are energia solară asupra mediului, vă enumerăm cele mai importante avantaje ale acesteia:

 • este o resursă inepuizabilă;
 • este disponibilă tuturor zonelor intens populate, fiind cea mai uniform repartizată sursă de energie;
 • este accesibilă fără costuri;
 • impactul utilizării acesteia asupra mediului este minim.

Industria fotovoltaică reprezintă un domeniu care a luat amploare și pe teritoriul țării noastre. Transformarea energiei solare în energie electrică a atras atenția oamenilor de știință care au dovedit că acest proces poate fi unul salvator pentru mediul înconjurător. cursuri calificare acreditate

SOLUȚII DE FINANȚARE pentru instalare panouri fotovoltaice – PERSOANE FIZICE

Acest segment se bucură de susținere guvernamentală prin diverse programe desfășurate de: cursuri calificare acreditate

Agenția Fondului pentru Mediu (”Casa eficientizată energetic”, ”Casa Verde”), 

 • Suma maximă nerambursabilă: 20.000 lei
 • Suprafață teren / acoperiș pentru instalare panouri: 16-20 m2
 • Dacă îndeplinește condițiile de eligibilitate, se poate obține până la 20.000 lei nerambursabili pentru panouri fotovoltaice și accesorii. Din această sumă, doar 10% trebuie să fie finanțați de proprietar. Manopera de instalare, prețul panourilor și al accesoriilor precum și TVA-ul sunt incluse în preț.
 • Persoana fizica poate aplica pentru programele de finanțare numai dacă depune la dosar dovada contractării unui instalator pentru sisteme de panouri fotovoltaice VALIDAT (certificat de Agenția Fondului de Mediu – AFM).

Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) prin programul GEFF (Green Economy Financing Facility). De aceste programe pot beneficia persoanele fizice (rezidenți români) care doresc finanțare nerambursabilă pentru eficientizarea energetică a locuințelor.

O altă soluție de finațare este oferită de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) prin programul GEFF (Green Economy Financing Facility). De aceste programe pot beneficia persoanele fizice (rezidenți români) care doresc finanțare nerambursabilă pentru eficientizarea energetică a locuințelor. cursuri calificare acreditate

SOLUȚII DE FINANȚARE pentru instalarea panouri fotovoltaice – PERSOANE JURIDICE

Persoanele juridice (IMM-uri, micro-intreprinderi, PFA-uri si operatorilor din turism HoReCa) pot beneficia de fonduri guvernamentale (prin intermediul programului ”ElectricUp”) sau fonduri europene nerambursabile  pentru implementarea sistemelor fotovoltaice solare în vederea producerii energiei electrice din surse regenerabile.

Finanţarea nerambursabilă prin proiectul ElectricUp se acordă în cuantum de maxim 100.000 de euro pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată de 100 kWp și cel puțin o staţie de reîncărcare de minim 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in, cu minim două puncte de încărcare, reprezentând un suport financiar de până la 100% din cheltuielile eligibile.

De reținut: Persoana juridică pot aplica pentru programele de finanțare numai dacă:

 • este operator economic cu personalitate juridică română;
 • are ca obiect de activitate autorizat lucrări de instalaţii electrice, conform CAEN rev. 2, cod 4321;
 • are îndeplinite obligaţiile de plată a taxelor, impozitelor, contribuţiilor şi amenzilor către bugetul de stat, bugetele locale, bugetul Fondului pentru mediu, conform prevederilor legale în vigoare;
 • deține atestat ANRE de tip B sau alte atestate care includ competențele de tip B aflate în termen de valabilitate la data depunerii cererii de validare;
 • are experiență similară în montajul de sisteme de panouri fotovoltaice
 • are personal angajat în funcția de instalator pentru sisteme de panouri fotovoltaice (cod COR 741103)
 • se angajează că va instala sistemul nou de panouri fotovoltaice, respectând legislația în vigoare și toate criteriile de eligibilitate solicitate prin ghidul de finanțare

Mai multe detalii aici: https://www.afm.ro/main/programe/sisteme_fotovoltaice/2021/ordin_121-2021_02_01-forma_consolidata.pdf

INSTALATORI SISTEME FOTOLTAICE - specializați, calificați, validați

Într-adevăr, industria fotovoltaică a venit la pachet cu numeroase avantaje, printre care și crearea unui număr considerabil de locuri de muncă. Însă, persoanele care activează în acest domeniu trebuie să știe că au o responsabilitate pe umeri ce trebuie susținută într-un mediu avizat și certificat. Doar așa se poate vorbi despre evoluție în industria energiei regenerabile: având resursa umană competentă și responsabilă. Unde mai pui că un portofoliu de clienți se clădește cu încrederea pe care instalatorii o transmit atunci când sunt solicitați pentru un serviciu aferent tehnologiilor fotovoltaice.

Cum recunoaștem instalatorii specializați în montarea sistemelor fotovoltaice solare?

 • sunt certificați în domeniul fotovoltaic;
 • au experiență demonstrabilă în muncă;
 • cunoaște și aplică corect legislația națională și europeană;
 • îți oferă sfaturi cu privire la alegerea unui sistem fotovoltaic;
 • îți oferă garanție pentru calitatea și conformitatea montajului realizat.

Așadar, plecând de la ghidurile de finanțare națională /europeană, reținem faptul că sistemele fotovoltaice solare pot fi realizate numai de către instalatorii calificați, cu experiență demonstrată și validați.

SOLUȚIE ACREDITATĂ DE CALIFICARE PENTRU INSTALATORII CU EXPERIENȚĂ

Vestea bună este că electricienii care au au învățat pe cont propriu sau ”au furat meseria” de la colegul de muncă (au acumulat cunoștințe într-o formă diferită de cea clasică, cea care se predă în sala de clasă), au acum posibilitatea de a solicita evaluarea cunoștințelor pe care le dețin și de a obține calificarea necesară la angajarea corespunzătoare pe post și/sau depunerea dosarului de validare ca INSTALATOR PENTRU SISTEME DE PANOURI FOTOVOLTAICE (cod COR 741103).

OPTIM AD CALIFICĂRI este singurul centru AUTORIZAT din România pentru recunoașterea experienței de INSTALATOR PENTRU SISTEME DE PANOURI FOTOVOLTAICE. Activitatea sa este coordonată și acreditată de CNA (Centrul Național de Acreditare) prin Autoritatea Națională pentru Calificări (ANC).

În baza autorizației seria C nr. 067 din 03.06.2021 acordată în baza Ordonanței Guvernului nr. 129 / 2000, republicată, OPTIM AD CALIFICĂRI oferă sprijin electricienilor care au cunoștințe privind montarea sistemelor fotovoltaice solare și doresc ca acestea să fie certificate, prin evaluare, fără cursuri de durată.

Printr-o evaluare teoretică și practică se poate obține diploma de Instalator în doar câteva zile, aceasta fiind recunoscută la nivel național și internațional – un avantaj real pentru toți cei care doresc să se angajeze în străinătate.cursuri calificare acreditate

Program de actualizare a cunoștințelor legislative în domeniul fotovoltaic

Pentru că luăm lucrurile în serios și ne asumăm răspunderea ”lucrului bine făcut”, asigurăm GRATUIT un program de actualizare a cunoștințelor legislative în domeniul fotovoltaic.

Programul este susținut de dl. Munteanu Daniel – Dr. Ing. Instalații electrice și fotovoltaice, autorizat A.N.R.E / Evaluator de competențe profesionale certificat A.N.C.

Este organizat pentru toate persoanele care vizează recunoașterea și certificarea experienței de Instalator, prin evaluare.

Important! Instalatorii de sisteme fotovoltaice au nevoie de aptitudini specifice domeniului electric și trebuie să demonstreze că știu să lucreze cu instrumente electrice, scule de mână pentru construirea și fixarea echipamentului fotovoltaic. Astfel, pot fi inscrise la acest program numai persoanele care dețin calificarea (diploma) de ELECTRICIAN.  

Cei interesați în a contribui la binele Planetei într-un mod profesionist trebuie să știe că Optim AD Calificări are ușile larg deschise.

Citește AICI cum poți obține diploma (calificarea) de Instalator pentru sisteme fotovoltaice în baza experienței de muncă, fără un curs de lungă durată.cursuri calificare acreditate

Împreună pentru tine! Împreună pentru mediul înconjurător!

Sursa video: www.casebune.ro

Alte articole recomandate:

Calificarea prin evaluare_Potrivit Persoanelor care Cunosc Meseria și Doresc o Calificare fără Absolvire Cursuri.

Calificare prin FORMARE profesională sau EVALUARE Competențe?

Atunci când doreşti să te angajezi undeva eşti întrebat de calificările pe care le ai. În principiu, toată lumea ştie că pentru a dovedi că ai o anumită calificare trebuie să ai o diplomă care să ateste acest lucru, dar mult mai puțină lume ştie exact care sunt condiţiile legale pentru a obţine o diplomă şi ce trebuie să faci concret pentru a te califica într-o meserie…

Citește mai mult »
calificare prin evaluare MECANIC AVIAȚIE_Optim AD Calificări

Evaluatori. Mentori. Oameni cu Experiență.

Astăzi vă facem “cunoștință” cu oamenii care ne ajută pe noi, ca organizație și pe voi, ca persoane ce au nevoie de îndrumare, sprijin, recunoaștere și validare profesională – EVALUATORII de competențe profesionale din cadrul centrului OPTIM AD Calificări (OAD).

Citește mai mult »

Abonează-te la newsletter și vei primi regulat informații de la specialiștii OPTIM AD CALIFICĂRI!

Prin abonarea la Newsletter-ul OPTIM AD CALIFICĂRI, îmi ofer consimțământul pentru:

Sunt de acord ca OPTIM AD CALIFICĂRI să prelucreze datele mele personale comunicate către aceasta, cu scopul informării mele prin intermediul e-mail-ului. Consimțământul în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal este voluntar. Pot revoca acest consimțământ în orice moment, cu efect ulterior, prin dezabonarea de la newsletter-ul Optim Ad Calificări și de asemenea, pot solicita modificarea sau ștergerea completă a datelor cu caracter personal la adresa de e-mail marketing@optimad-calificari.ro. Totodată, consimt că revocarea consimțământului nu afectează legalitatea utilizării datelor înainte de retragerea consimțământului (notificarea nu are impact retroactiv, ci doar începând cu ziua revocării consimțământului). Declar pe proprie răspundere că am înțeles această declarație de consimțământ și sunt de acord cu procesarea datelor mele personale în scopuri de marketing și comunicare.