Ludmila SOCACIU

Ludmila SOCACIU

Coordonator Centru Evaluare OPTIM AD CALIFICĂRI, Brașov

Nu dețin nici certificat de calificare și nu pot face nici dovada experienței, dar am desfășurat activitatea respectivă. Cum procedez?

Cu toții știm că orice problemă are și o rezolvare. Spre exemplu, de-alungul timpului multe persoane s-au confruntat cu „munca la negru” sau încadrarea în muncă pe un post cu atribuții din sfera a două job-uri total diferite.

Să presupunem că un angajat pe postul de zidar are și abilități în domeniul electric. Superiorul îi deleagă atribuții și pe departamentul electric, dar fără a fi introduse în fișa postului. Întrebarea este următoarea: cum demonstrează angajatul la următorul loc de muncă faptul că el deține experiență și în domeniul electric? Sau poate angajatul dorește să-și deschidă propria firmă cu specific electric, dar nu deține acte care să-i dovedească experiența în acest sens.

Având în vedere că s-au întâlnit multe situații de acest gen pe piața muncii, statul a considerat necesară înființarea unei Autorități care să reglementeze și aceste aspecte legate de experiența profesională. Astfel a luat formă A.N.C. (Autoritatea Națională pentru Calificări).

A.N.C. se preocupă și de situația în care o persoană are experiență profesională (cu acte doveditoare / fără acte doveditoare), dar NU are certificat de calificare. În acest sens, A.N.C. a autorizat Centre de evaluare și certificare  a competențelor (Optim AD Calificări din Brașov fiind un astfel de Centru de Evaluare), care au ca scop evaluarea și certificarea competențelor dobândite pe alte căi decât cele formale – contra cost sau gratuit (sursa cnred.edu.ro). 

Totodată, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) oferă acces gratuit la programe de formare profesională sau la evaluarea de competențe (sursa cnred.edu.ro). cursuri de calificare 

În continuare vom enumera câteva cazuri concrete ale unor persoane care dețineau experiență profesională (cu acte doveditoare / fără acte doveditoare), dar nu și un certificat de calificare:

Situația 1: Nu dețin nici certificat de calificare și nu pot face nici dovada experienței, dar am desfășurat activitatea respectivă.

După 6 ani de muncă fără forme legale în Spania ca tâmplar/montator pvc, Anton decide să se întoarcă în țară. Nu poate candida pentru un loc de muncă care i-ar putea pune în valoare experiența profesională neavând certificat de calificare și nici documente care să dovedească unde, cât și ce anume a muncit.

În acest caz, Anton se adresează unui centru de evaluare și certificare a competențelor sau ANOFM/AJOFM pentru a dobândi un certificat de competențe profesionale. (sursa cnred.edu.ro)cursuri de calificare 

Situația 2: Am experiență în muncă și pot prezenta documente doveditoare, dar NU am certificat de calificare.

Marian a muncit 4 ani în Italia, ca zidar (prin urmare, are experiență în domeniu). Nu are calificare/diplomă de formare. În România este angajat ca muncitor necalificat și primește salariul minim din sector, chiar dacă angajatorul este foarte încântat de know-how-ul său.

Pentru acest exemplu, Marian trebuie să se adreseze unuia dintre Centrele de evaluare și certificare a competențelor profesionale obținute pe alte căi decât cele formale sau Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă din județul în care are domiciliul sau reședința în vederea evaluării competențelor și dobândirea unui certificat de competențe profesionale. (sursa cnred.edu.ro)

Situația 3: Am experiență în muncă (și pot prezenta documente doveditoare) și am certificat de calificare.

Dumitru a lucrat 4 ani în Italia pe un șantier unde folosea utilaje (buldozer, excavator), dar pentru care nu poate prezenta documente pentru această perioadă.  După aceea, Dumitru reușește să se angajeze la o firmă de construcții unde lucrează timp de 2 ani. Între timp, obține calificarea de excavatorist pentru excavatoare cu rotor de mare capacitate în urma unui curs de formare. Din motive familiale, decide să se întoarcă acasă. Are calificarea de excavatorist pentru excavatoare cu rotor de mare capacitate, dar experiența pe care o poate demonstra este de numai 2 ani de zile.

În această situație, Dumitru trebuie să se adreseze unuia dintre Centrele de evaluare și certificare a competențelor profesionale obținute pe alte căi decât cele formale sau Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă din județul în care are domiciliul sau reședința pentru evaluarea competențelor și obținerea certificatului de competențe profesionale

SAU

Dumitru poate să parcurgă etapele necesare recunoașterii în România a certificatului de excavatorist pentru excavatoare cu rotor de mare capacitate. (sursa cnred.edu.ro)

Cu siguranță este frustrant să deții experiența necesară într-un anumit domeniu, dar să nu ai posibilitatea de a demonstra acest lucru. Practic, deținerea unui certificat de calificare poate însemna colacul de salvare pentru foarte multe persoane care cunosc o meserie și doresc să profeseze cu acte în regulă.

După cum am amintit mai devreme, un Centru de Evaluare și Certificare Profesională poate fi colacul tău de salvare întrucât îți oferă șansa de a obține o diplomă de calificare doar printr-o simplă evaluare scrisă și practică a cunoștințelor tale. Optim AD Calificări din Brașov a ajutat un număr impresionant de oameni care au solicitat servicii de calificare în domenii diverse.

Tu trebuie doar să ne soliciți ajutorul și de restul ne ocupăm noi. Îndrăznește să evoluezi!

calificare pe baza experienței, recunoașterea experienței profesionale, programe autorizate ANC, alternativă cursuri de calificare profesională ACREDITATE, OFERTE de pret OPTIM AD CALIFICARI validarea cunoștințelor dobândite prin muncă, fără curs.

Alte articole recomandate:

cursuri de formare profesionala_deducerea cheltuielor

Cheltuielile de formare profesională pot fi deduse la calculul impozitului pe profit?

Angajatorii au obligaţia de a efectua formarea profesională a salariaţiilor, pe cheltuiala acestora cel puţin odată la 2 ani (dacă angajatorul are cel puţin 21 de salariaţi), sau odată la 3 ani dacă numărul angajaţilor este sub 21 de salariaţi.
Vestea bună este că potrivit art. 21 alin. (2) lit. h) din Codul fiscal – “cheltuielile pentru formarea şi perfecţionarea profesională a personalului angajat sunt …

Citește mai mult »

Haideți să Povestim puțin despre echipa OAD

Până acum v-am povestit despre activitatea și serviciile noastre care aduc plus valoare persoanelor care doresc să treacă la un nivel superior în carieră. Însă, astăzi vrem să ne cunoaștem mai bine! Să povestim puțin despre noi, oamenii din spatele brandului OAD.
Începem prin a vă spune că…

Citește mai mult »
cursuri de calificare in constructii_OPTIM AD CALIFICARI BRASOV

CELE MAI BINE PLĂTITE MESERII ÎN CONSTRUCȚII

Printre cele mai căutate și bine plătite calificări sunt cele de fierar betonist sau dulgher care pot să câștige peste 5.000 lei lunar. La fel și buldo – excavatoriștii. Foarte căutați sunt și meșterii în finisaje. Este adevărat, însă, că nivelul mare de câștiguri este pentru cei calificați, cu experiență, care…

Citește mai mult »

Abonează-te la newsletter și vei primi regulat informații de la specialiștii OPTIM AD CALIFICĂRI!

Prin abonarea la Newsletter-ul OPTIM AD CALIFICĂRI, îmi ofer consimțământul pentru:

Sunt de acord ca OPTIM AD CALIFICĂRI să prelucreze datele mele personale comunicate către aceasta, cu scopul informării mele prin intermediul e-mail-ului. Consimțământul în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal este voluntar. Pot revoca acest consimțământ în orice moment, cu efect ulterior, prin dezabonarea de la newsletter-ul Optim Ad Calificări și de asemenea, pot solicita modificarea sau ștergerea completă a datelor cu caracter personal la adresa de e-mail marketing@optimad-calificari.ro. Totodată, consimt că revocarea consimțământului nu afectează legalitatea utilizării datelor înainte de retragerea consimțământului (notificarea nu are impact retroactiv, ci doar începând cu ziua revocării consimțământului). Declar pe proprie răspundere că am înțeles această declarație de consimțământ și sunt de acord cu procesarea datelor mele personale în scopuri de marketing și comunicare.