Claudiu Mihail IORGA

Claudiu Mihail IORGA

Diriginte de șantier autorizat / Evaluator (autorizat A.N.C.) competențe profesionale în Construcții

TRĂIM VREMURI INTERESANTE, IAR PLANURILE DE BUSINESS ÎN CONSTRUCȚII SE SCRIU DE LA O ZI LA ALTA.

Vrei să știi ce trebuie să faci pentru ca viitorul tău profesional să nu mai fie atât de ușor de lezat de mersul economiei și implicit de alte fenomene create în piața muncii? Vrei să atragi joburile bine plătite și sigure, fără să fie nevoie să urmezi un curs de lungă durată pentru a obține o calificare?

Sau, ai de gând să te ții la curent cu feedback-ul celor experți în domeniul tău de activitate, și astfel să ai o imagine de ansamblu a ceea ce înseamnă fluctuațiile de personal și oferta pieții muncii, pentru a ști cum să te raportezi pe viitor la acestea cu meseria pe care o practici?

Ești la locul potrivit. În acest articol vei descoperi realitatea din sectorul Construcțiilor, prin ochii și experiența dovedită a unui diriginte de șantier autorizat, actualmente integrat într-un proiect rezidențial de avengură în Brașov.

Întrebările îi sunt adresate de către reprezentantul OPTIM AD CALIFICĂRI, iar răspunsurile specialistului conțin informații utile și de larg interes pentru toți lucrătorii activi în acest domeniu, fie că sunt integrați în muncă în țară sau străinătate.  

Care este situația reală și actuală dintr-un șantier de construcții în ceea ce privește existența capitalului uman calificat?

În general, firmele de construcții cu personal angajat, dețin în proporție de 8-10% personal calificat. Exemple concret pot fi întâlnite în mod curent în activitatea pe șantier:  dintr-un total de 25 meseriași dintr-o echipă, doar 2 persoane dețin și calificarea. Iar cu acești lucrători de cele mai multe ori se ridică efectiv cartiere întregi.

Există meseriași care sunt încadrați ca muncitori necalificați (aceștia din urmă neavând un certificat care să le ateste calificarea)?

Majoritatea angajaților sunt încadrați ca muncitori necalificați și, de cele mai multe ori, aceștia nu sunt direct interesați de obținearea calificării. Reticența poate fi explicată fie de lipsa de informații, fie pentru că dezvoltatorul/angajatorul îi ”amăgește” cu soluții în avantajul său (cum sunt bine cunoscute plătițe la „negru”).

santier constructii rezidentiale masinist
Sursă foto: Complexul rezidenţial SUB CETATE (șantier), Brașov

Care este tendința pieții muncii în acest domeniu? Dacă dezvoltatorii imobiliari optează pentru angajarea tinerilor absolvenți care au diplomă de licență chiar dacă nu dețin experiență de muncă sau, mai degrabă, a meseriașilor care nu au avut posibilitatea de a urma/finaliza o școală, însă pot practica meseria la nivelul calitativ impus prin reglementările din domeniul construcțiilor.

În teorie, dezvoltatorii își doresc meseriași care să aibă o oarecare experiență la angajare, însă în practică lucrurile stau diferit. Din nevoie, recrutează persoane fără studii, pe care îi formează pe șantier.  Din punct de vedere legal legal persoanele necalificate pot întreprinde doar activități de pregătire a materialelor de lucru pentru meseriași (pregătire mortar, cărămizi, etc.), nicidecum să facă munca concretă (să zidească, să tencuiască, etc.). Deoarece cadrul legal este permisiv, iar dezvoltatorii obișnuiți să “păcălească” chiar și reglementările ferme, muncitorii sunt mutați de pe un șantier pe celălalt, în funcție de necesitate și eventuale controale. Diriginții de șantier sunt mediatorii care au puterea să schimbe într-o oarecare măsură acest trend, mai ales că ei asigură ”prima linie” când vine vorba de controale și verificări din partea autorităților, dar și pentru că pot explica, prin perspectivă proprie, beneficiile calificării.   

Evaluarea competențelor profesionale este o soluție pentru persoanele care au ”furat” o meserie lucrând pe un șantier?

Cea mai grea piatră care apasă pe umerii dezvoltatorului imobiliar este termenul de finalizare a lucrării pe care o realizează. Din acest motiv, orice câștig al resursei timp este o binecuvântare. Reducerea perioadei de obținerea a calficării, în cazul meseriașilor formați pe șantier, de la câteva luni la câteva zile, vine în ajutorul celor ce își doresc să piardă cât mai puțin timp ce pe de altă parte reprezintă și mulți bani.

Sunteți și evaluator autorizat de competențe profesionale, în câteva cuvinte, ce presupune și ce studii ar trebui să aibă persoana care solicită evaluarea?

 

Foarte important pentru evaluator este să vadă dacă respectivul canditat cunoaște meserie. Este simplu să identifice acest lucru, atât în timpul susținerii probei teoretice și/sau a probei practice. De multe ori chiar și printr-o simplă discuție cu acesta în timp ce se cunosc. În general, persoanele care lucrează în domeniul construcțiilor și nu au o calificare, au studii medii sau nici atât. Mai importante decât studiile sunt disponibilitatea de a învăța, implicarea de pe șantier ce se reflectă în ceea ce știe să facă candiatul și capacitatea de a comunica măcar la un nivel mediu situațiile de muncă.  

Te-ar putea interesa să știi cum poți deveni oricând Evaluator de Competențe Profesionale

Alte articole recomandate:

Abonează-te la newsletter și vei primi regulat informații de la specialiștii OPTIM AD CALIFICĂRI!

Prin abonarea la Newsletter-ul OPTIM AD CALIFICĂRI, îmi ofer consimțământul pentru:

Sunt de acord ca OPTIM AD CALIFICĂRI să prelucreze datele mele personale comunicate către aceasta, cu scopul informării mele prin intermediul e-mail-ului. Consimțământul în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal este voluntar. Pot revoca acest consimțământ în orice moment, cu efect ulterior, prin dezabonarea de la newsletter-ul Optim Ad Calificări și de asemenea, pot solicita modificarea sau ștergerea completă a datelor cu caracter personal la adresa de e-mail marketing@optimad-calificari.ro. Totodată, consimt că revocarea consimțământului nu afectează legalitatea utilizării datelor înainte de retragerea consimțământului (notificarea nu are impact retroactiv, ci doar începând cu ziua revocării consimțământului). Declar pe proprie răspundere că am înțeles această declarație de consimțământ și sunt de acord cu procesarea datelor mele personale în scopuri de marketing și comunicare.